Hlavní obsah

Minsk ukázal video s ruským letadlem A-50. Natočili ho za tmy

Video běloruské státní televize má prokazovat, že ruské letadlo A-50 na letišti Mačuliščy partyzáni nepoškodili. Není ale průkazné.Video: twitter/Hajun_BY

 

Reklama

Běloruská státní televize popřela, že na letišti u Minsku došlo k poškození ruského letadla A-50 a „podložila“ to neprůkazným videem. Opoziční skupina ByPol mezitím zveřejnila detaily o údajném útoku. Rovněž bez důkazů.

Článek

Státní televize v Bělorusku ve středu odvysílala krátké video, na němž údajně jezdí ruské letadlo A-50 po ranveji letiště Mačuliščy. Minsk tím chtěl zjevně přesvědčit diváky, že má důkaz pro popření zprávy o údajném poničení tohoto letounu běloruskými partyzány. Video se nicméně za jasný důkaz považovat nedá.

Záběry jsou z noci či brzkého rána a není na nich vidět nic, co by potvrzovalo, že byly pořízeny na daném letišti a v době po údajném útoku. Samotné letadlo na nich také není dobře vidět a chybí klíčový pohled svrchu. To už je ale vedlejší, protože může jít klidně o úplně jiné letadlo nebo o staré video z doby před údajným útokem.

Dosud jediným potvrzeným obrazovým materiálem ukazujícím stav letadla A-50 z doby po údajném nedělním útoku jsou satelitní snímky komerčních společností Planet a Maxar. Ty neukázaly žádné jasně viditelné poškození. Jsou na nich vidět jen tmavé skvrny, které mohou a nemusí být důsledkem útoku. Podrobněji jsme o tom psali ve středu.

Co ukázaly satelitní snímky letadla

Na fotkách jsou sice vidět tmavé skvrny na anténě a křídlech letadla. Mohl je ale způsobit i sníh. Zpráva o poškození stroje tak zůstává nepotvrzená:

Do čekání na nové stopy, například ve formě kvalitnějších satelitních snímků, kromě neprůkazného videa od běloruské propagandy vstoupily i nové, rovněž neověřitelné, informace od běloruské opoziční skupiny ByPol.

Tu tvoří bývalí příslušníci běloruských bezpečnostních složek a například její šéf Aljaksandr Azarau je zároveň členem exilové vlády. Právě ByPol v neděli zveřejnil první zprávu o údajném útoku na letišti Mačuliščy, kde měli běloruští partyzáni vážně poškodit ruský stroj A-50. Azarau uváděl, že k zásahům letadla mělo dojít minimálně na dvou místech a že stroj teď určitě „nikam nepoletí“.

Po několika dnech ByPol na Telegramu zveřejnil další detaily. Letadlo měli podle něj partyzáni poničit pomocí dvou dronů vyrobených čínskou společností DJI a upravených tak, aby mohly nést menší nálož. Mělo tak jít o podomácku vyrobené malé „kamikadze drony“. Výbušnina měla mít ekvivalent 200 gramů TNT a každá nálož měla do okolí vymrštit asi 200 kovových kuliček. Ty měly podle ByPolu proniknout „hluboko do letadla skrz relativně tenký plášť“. Žádné video nebo fotku ale ByPol nezveřejnil.

Nadále tak není vůbec jasné, jestli letadlo bylo, nebo nebylo poškozeno, natož pak jak vážně.

Že na letišti došlo přinejmenším k něčemu neobvyklému, naznačuje kromě prohlášení ByPolu i reakce běloruského režimu, který spustil pátrání po „podezřelém ze spáchání zvláště závažného zločinu“ v oblasti Mačuliščy a cenzuroval spekulace o útoku. Opozičnímu serveru Zerkalo také lidé z okolí měli potvrdit, že v době údajného útoku slyšeli výbuchy.

Zpráva o sabotáži letadla vzbudila velkou pozornost, protože pro Rusko je to velmi důležitý letoun, kterých má funkčních zřejmě jen kolem deseti kusů. Ve válce na Ukrajině letadlo Moskvě pomáhá zejména v obraně před nízko letícími objekty. Více jsme o tom napsali zde.

Reklama

Doporučované