Hlavní obsah

Snímky z Běloruska: Na údajně zničeném ruském letadle jsou jen skvrny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ILya Oslyakov, Shutterstock.com

Ilustrační snímek letounu Berijev A-50 z roku 2012.

Reklama

Ruské letadlo, které údajně poškodili, či dokonce zničili běloruští partyzáni, stálo i den po údajném útoku v jednom kuse na letišti Mačuliščy. Satelitní snímek ukázal, že na stroji přibyly tmavé skvrny, ale to může být i sníh.

Článek

Údajný úspěšný útok běloruských partyzánů na ruské letadlo typu A-50 zaparkované na letišti Mačuliščy u Minsku zůstává nepotvrzený.

Zpráva stála na nedělním prohlášení organizace ByPol, která sdružuje bývalé představitele běloruských silových struktur. Podle něj mělo být letadlo zasaženo na dvou místech a poškození mělo být natolik vážné, že letadlo slovy šéfa ByPolu Aliaksandra Azaraua „nikam nepoletí“. Ani po třech dnech se ale neobjevil žádný hmatatelný důkaz.

Že na letišti došlo přinejmenším k něčemu neobvyklému, ale naznačovala i reakce běloruského režimu, který spustil pátrání po „podezřelém ze spáchání zvláště závažného zločinu“ v Mačuliščy a cenzuroval spekulace o útoku.

Opozičnímu serveru Zerkalo také lidé z okolí měli potvrdit, že v době údajného útoku slyšeli výbuchy. Případný věrohodný důkaz se očekával od satelitních snímků. Fotky z vesmíru se přitom objevily už dvě, ale ani z jedné nelze vyčíst nic, co by zprávy o útoku spolehlivě potvrdilo, či vyvrátilo.

První snímek pochází od společnosti Planet. Odborníci na zpravodajství z otevřených zdrojů, včetně například expertů z investigativní skupiny Bellingcat, si všimli, že na křídlech a anténě letadla jsou ve srovnání se snímkem z doby před útokem nové tmavé skvrny. Druhý snímek od společnosti Maxar pak přinesl ještě o něco lepší pohled díky vyššímu rozlišení, kde jsou zmiňované skvrny vidět v o něco větším detailu.

Foto: Repro: Twitter/Hajun, Seznam Zprávy

Srovnání, jak vypadalo letadlo před údajným útokem a po něm.

Růžová barva na letadle na snímku po útoku může být důsledkem vady způsobené úhlem letadla k satelitu. Stejnou barvu mají na nepřiblížené fotce i střechy některých budov. Na snímku od společnosti Planet žádná růžová barva není.

Twitterový příspěvek běloruské skupiny Hajun, která monitoruje pohyby vojenské techniky v zemi, sice naznačuje, že tmavé skvrny mohou být následkem požáru. Mnoho dalších odborníků ale upozorňuje, že také vůbec nemusí.

Například Bellingcat nebo server The War Zone uvádí, že skvrny můžou být klidně způsobené i sněhem. Na základě fotky se tedy podle nich dá s jistotou říct jen to, že letadlo zjevně neutrpělo žádné velké škody, které by šly vidět na snímcích z komerčních satelitů. The War Zone k tomu ještě dodává, že ani nikde jinde na letišti nebyly objeveny žádné pozůstatky po hasičském zásahu ani nic podobného.

K čemu je letadlo A-50?

Zpráva o sabotáži letadla vzbudila velkou pozornost, protože pro Rusko je to velmi důležitý stroj. Ve válce na Ukrajině Moskvě pomáhá zejména v obraně před nízko letícími objekty:

Vyloučená samozřejmě není ani varianta, že došlo k poškození, které není na snímcích s takovým rozlišením vidět. Experti se shodují, že pro získání dalších informací budou potřeba detailnější snímky.

V Bělorusku mezitím pokračuje vyšetřování. Po údajném útoku bylo v souvislosti s pátráním podle televize Belsat zadrženo a pak propuštěno šest lidí.

Reklama

Doporučované