Hlavní obsah

Lukašenkův režim provedl zátah proti novinářům a opozičním aktivistům

Foto: Profimedia.cz

Podle obhájců lidských práv je v Bělorusku za mřížemi 889 politických vězňů z řad odpůrců Alexandra Lukašenka.

Reklama

Běloruské úřady ve středu podnikly domovní prohlídky u desítek novinářů a opozičních aktivistů.

Článek

Největší jednodenní zátah proti odpůrcům režimu za poslední tři měsíce. Tak označují ochránci lidských práv akci, kterou ve středu podnikly běloruské úřady proti nezávislým novinářům, obhájcům lidských práv a aktivistům v nejméně devíti velkých městech.

Během prohlídek jim byly zabaveny mobilní telefony a počítače a byli podrobeni výslechům, uvedla agentura AP s odvoláním na nevládní organizaci Vjasna.

V hlavním městě Minsku se úřady zaměřily na deset lidí obviněných z financování protivládních protestů a šíření informací, které úřady považují za extremistické.

Asi 300 chatů v oblíbené aplikaci Telegram úřady označily za extremistické. Uživatelé těchto chatů mohou být obviněni a případně odsouzeni až k sedmi letům vězení.

Nezávislá novinářka Larysa Ščyrakovová uvedla, že ji předvedli k výslechu po hodinové prohlídce jejího bydliště v Gomelu, který se nachází asi 300 kilometrů jihovýchodně od Minsku. Novinářka dříve spolupracovala s televizní stanicí Belsat, která vysílá z Polska a kterou běloruské úřady prohlásily za extremistickou.

„Vyvíjeli na mne nátlak, abych se přiznala k financování protestů, ale odmítla jsem se usvědčit,“ řekla AP Ščyrakovová. „Zabavili mi telefon a audio a video zařízení, které mi po dvou předchozích prohlídkách ještě zůstalo,“ dodala.

Podobné razie a zatýkání zažili aktivisté a novináři v Brestu, Vitebsku, Mogilevu, Grodnu a dalších městech. Terčem se stali i vedoucí regionálních poboček Sjednocené občanské strany, která je nejstarší opoziční stranou v Bělorusku.

„Nová vlna represí svědčí o tom, že se běloruský režim cítí nejistě a musí utahovat šrouby, protože nespokojenost v zemi roste,“ řekl AP předseda strany Anatol Ljabedzka z exilu v litevské metropoli Vilniusu. „Situace s občanskými svobodami a lidskými právy v Bělorusku se rychle zhoršuje a přibližuje se standardům Severní Koreje,“ dodal.

Autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko přečkal měsíce bezprecedentních hromadných protestů poté, co jej úřady opět vyhlásily vítězem prezidentských voleb z loňského srpna. Opozice a Západ to pokládají za podvod. Lukašenko ale protesty potlačil násilím, policie zadržela více než 35 tisíc lidí a tisíce z nich zbila. Režim zavřel většinu nezávislých médií a spolků na ochranu lidských práv. Podle obhájců lidských práv je v Bělorusku za mřížemi 889 politických vězňů, včetně předních opozičních představitelů.

V Brestu dnes podle nezávislého listu Naša Niva začal další politický proces s 12 obžalovanými za opoziční happening z loňského září, za který již odsoudili více než stovku lidí.

Reklama

Doporučované