Hlavní obsah

Macron chce zachránit Putinovu tvář. Platit máme my – územím, zní z Ukrajiny

Foto: Profimedia.cz

Emmanuel Macron během únorové návštěvy Kyjeva – dva týdny před začátkem ruské invaze.

Reklama

Vyjednávání o konci války zatím nemají jakýkoli znatelný výsledek. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu odmítl územní ústupky, ke kterým ho měl tlačit jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron se podle Volodymyra Zelenského „marně“ pokouší o konstruktivní dialog s ruským prezidentem. A stejně neúspěšně se snaží pro Vladimira Putina nalézt východisko ze situace, do které se Kreml dostal. Analytici při pohledu na bojiště a v celku jednotný přístup ke konfliktu ze strany západních mocností soudí, že ruský vůdce aktuálně nemá způsob, jak z války na Ukrajině vycouvat (detailně zde).

Podle ukrajinského prezidenta chtěl takový způsob nalézt právě Macron. Konkrétně svou žádostí Kyjevu, aby v rámci vyjednávání o příměří udělal ústupky ve své suverenitě.

„Chceme, aby ruská armáda opustila naši zemi – nejsme tu na ruské půdě,“ uvedl pro italskou televizi RAI Volodymyr Zelenskyj. „Putinovi nepomůžeme zachránit si tvář tím, že zaplatíme naším územím. To by nebylo spravedlivé,“ dodal s tím, že Ukrajina nikdy neuzná ruskou anexi Krymu z roku 2014.

Elysejský palác ovšem Zelenského obvinění odmítl. Macron prý nikdy s Vladimirem Putinem nejednal o něčem, co by neodsouhlasil sám prezident Ukrajiny. A nikdy také svůj ukrajinský protějšek nepožádal o jakýkoliv ústupek Rusku.

„Vždy říkal, že o podmínkách jednání s Rusy rozhodují Ukrajinci,“ připomněla na Twitteru Macronova poradkyně pro mezinárodní komunikaci.

O tom, že teritoriální ústupky nejsou na místě, se pro německý Bild nechal slyšet i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. V rozhovoru mimo jiné uvedl, že jeho cílem je zařídit pro Ukrajinu co nejvíce zbraní, iniciovat co nejvíce sankcí proti Rusku a pomoci co největšímu počtu Ukrajinců, kteří byli nuceni uprchnout do zahraničí.

„Nebudeme souhlasit s odcizením části našeho území. Jsme připraveni na diplomacii, ale nedovolíme, aby jen prodloužila naše utrpení a jednoduše oddálila další fázi války,“ prohlásil šéf ukrajinské diplomacie.

Prostřednictvím telefonátů se Emmanuel Macron snažil předejít konfliktu na Ukrajině ještě před jeho začátkem a zkraje února se francouzský prezident dokonce vydal do Moskvy osobně. Za udržovaný kontakt s Vladimirem Putinem se ale Macronovi dostává značné kritiky, stejně jako německému kancléři Olafu Scholzovi.

Ten se prostřednictvím hovoru spojil s ruským prezidentem v pátek a vyzvat ho během něj měl k rychlému souhlasu s příměřím. V průběhu více než hodinového telefonátu pak Scholz také připomněl Putinovi odpovědnost Ruska za globální potravinovou situaci, která je kvůli ruské útočné válce mimořádně napjatá.

Reklama

Doporučované