Hlavní obsah

Macron: Teze o možném vyslání vojáků na Ukrajinu byla signálem pro Rusko

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Emmanuel Macron během nedávné návštěvy Prahy.

Reklama

„Pokud Rusko vyhraje tuto válku, tak se věrohodnost Evropy sníží na nulu,“ řekl francouzský prezident v rozhovoru. „Pokud necháme Ukrajinu prohrát tuto válku, tak Rusko zajisté bude hrozit Moldavsku, Rumunsku, Polsku.“

Článek

Teze o možném vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu byla signálem pro Rusko, které se jinak před ničím nezastaví, prohlásil ve čtvrtek v televizním rozhovoru francouzský prezident Emmanuel Macron.

Kreml nic nerespektuje, a tak by byla chyba mu prozradit, kam už nejsme ochotni zajít, vysvětloval svůj postoj. Vyloučil však, že by Francie přistoupila k ofenzivě, jen trval na nutnosti být připraven.

„Nikdy nepovedeme ofenzivu, nikdy nepřevezmeme iniciativu. Francie je mírovou silou,“ řekl Macron. Podle něj si západní země stanovily příliš moc omezení. „Kdyby se situace měla zhoršit, tak musíme být připraveni a budeme připraveni.“

Lidé, kteří si stanovují omezení v podpoře Ukrajiny, se podle něj rozhodli být slabí tváří v tvář ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se naopak rozhodl překročit veškeré meze.

Ve vztahu k Rusku a k válce na Ukrajině, kterou Moskva před dvěma lety rozpoutala, jsou stále na stole všechny varianty a žádnou z nich nelze vyloučit, řekl Macron. Dodal, že v tomto ohledu se s ním během nedávné návštěvy Prahy shodlo několik evropských státníků, včetně českého prezidenta Petra Pavla.

„Jaderné zbraně nejsou nástrojem destabilizace nebo hrozby, ale bezpečnostním nástrojem,“ uvedl Macron v reakci na dotaz moderátorů na stupňující se frekvenci hrozeb použití jaderných zbraní ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Macron trval na tom, že Francie jako jediná jaderná mocnost v Evropské unii má také velkou odpovědnost.

Francouzská armáda je podle prezidenta skvěle vycvičená a má zkušenosti z boje proti teroristům. Přesto uznal, že navzdory jeho dva roky staré žádosti o přechod na válečnou ekonomiku Francie „nemá obranný průmysl, který by byl přizpůsoben válce vysoké územní intenzity, která není v žádné z našich prognóz a na kterou se sami nepřipravujeme“, cituje Macrona Le Monde.

„Pokud Rusko vyhraje tuto válku, tak se věrohodnost Evropy sníží na nulu,“ řekl dále. „Pokud necháme Ukrajinu prohrát tuto válku, tak Rusko zajisté bude hrozit Moldavsku, Rumunsku, Polsku.“

Opozice: Prezident nahání strach

Dnešní rozhovor část opozice označila za válečnický. Šéf pravicových republikánů Éric Ciotti uvedl, že Macron kvůli volbám „rozdmýchává oheň světového konfliktu“. „Prezident nahání strach,“ uvedl lídr krajní levice Jean-Luc Mélenchon.

Macron opakovaně odložil svou cestu do Kyjeva a dnes uvedl, že se na tom dohodl s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Shodli se, že setkání v Mnichově a podpis bilaterální obranné smlouvy v Paříži budou účinnější a prospěšnější při výzvách k další a mohutnější podpoře Ukrajiny.

Pro Macrona je čtvrteční rozhovor také do jisté míry začátkem kampaně před červnovými volbami do Evropského parlamentu, poznamenává agentura AFP. Uskupení podporující Macrona v neděli v Lille společně zahájila kampaň.

Podle předvolebních průzkumů si kandidátka vedená poměrně málo známou političkou Valérií Hayerovou nestojí moc dobře. Krajně pravicové Národní sdružení (RN) má náskok asi deseti procentních bodů.

Reklama

Doporučované