Hlavní obsah

Česká iniciativa: Spojenci Ukrajiny zajistili všechny finance na munici

Foto: X/@prezidentpavel

Prezident Petr Pavel v únoru oznámil, že Česko našlo v mimounijních zemích zhruba 800 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Reklama

aktualizováno •

Cílem je pořídit Ukrajině, která se už přes dva roky brání ruské invazi, 800 000 kusů dělostřelecké munice.

Článek

Částka na nákup 800 000 kusů munice pro Ukrajinu je po čtvrtečním příslibu Norska shromážděná. Informoval o tom prezident Petr Pavel s tím, že se k české iniciativě přidalo 18 dalších zemí.

Už dopoledne agentura Bloomberg s odvoláním na své nejmenované zdroje napsala, že se podařilo zajistit téměř všechny potřebné finanční prostředky na nákup statisíců kusů dělostřelecké munice ze zemí mimo Evropskou unii.

Dělostřelecké granáty by podle Bloombergu mohly být dodány na Ukrajinu už během několika týdnů. Přesné načasování bude nicméně záviset na smluvních a dodacích harmonogramech.

Podle návrhu by Česko fungovalo jako prostředník spojující vlády ochotné financovat nákup munice, která by pak putovala na Ukrajinu. „Došlo k pozitivnímu pokroku ohledně české iniciativy,“ řekl už ve středu prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem v jihoukrajinské Oděse.

Plán na podporu Ukrajiny představil český prezident Petr Pavel v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko našlo v mimounijních zemích 500 tisíc kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži.

Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že nákup munice by měl stát 1,5 miliardy dolarů, což je zhruba 35 miliard korun.

Odhaduje se, že Ukrajina potřebuje nejméně 200 tisíc dělostřeleckých nábojů měsíčně, aby mohla pokračovat v boji proti ruským invazním silám. Ty za den spotřebují třikrát až pětkrát více munice než Ukrajina.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace prezidenta Petra Pavla o zajištění financování.

Reklama

Doporučované