Hlavní obsah

Maják naděje i jádro politických sporů. Slovník vyhlásil slovo roku 2021

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Slovník Merriam-Webster vyhlásil slovo roku, který se pomalu chýlí ke konci. Pro mnohé výraz symbolizuje naději a zdraví, pro další představuje zpolitizovanou záležitost. Všichni se ale shodují na tom, že je teď všude.

Článek

Slovem roku 2021 se podle slovníku Merriam-Webster stala „vakcína“. Slovo bylo zvoleno na základě údajů o vyhledávání a jejich meziročních nárůstů.

„Je to slovo, které má dva paralelní, ale vzájemně se prolínající příběhy: jeden je lékařský příběh a druhý je politický nebo kulturní příběh,“ uvedl Peter Sokolowski, editor slovníku Merriam-Webster.

Vakcína přišla na řadu po pandemii, která se stala slovem roku 2020. Výrazně ovlivnila každodenní jazyk, argumentoval tehdy Merriam-Webster. Pro vakcínu se rozhodl letos také slovník The Oxford English Dictionary, který slovem roku vyhlásil „vax“, jak se v angličtině zkráceně označuje vakcína.

„Merriam-Webster se rozhodl vybrat ‚vakcínu‘, protože se jedná o slibné lékařské řešení, které se stalo hlavním zdrojem politického rozdělení. Nový výzkum vakcín vedl v květnu společnost k revizi a rozšíření (slovníkového) hesla pro ‚vakcínu‘. Odděleně od ‚imunity‘ byla přidána položka pro ‚imunitní reakci‘, při níž se buňky chovají, jako by byla nemoc přítomná, aby se s ní tělo naučilo bojovat,“ uvedl Sokolowski pro CNN.

„Vakcína mRNA pro mě byla novým slovem, nikdy předtím jsem o něm neslyšel, a pokud nejste vědeckým pracovníkem, tak pravděpodobně ani vy ne. Proto se slovník nezabýval jeho definicí,“ vysvětlil Sokolowski.

Počet vyhledávání „vakcíny“ se na stránkách slovníku během roku 2020 zvýšil o 601 %, k nárůstu došlo zejména ve druhé polovině roku, kdy byla v USA v prosinci podávána první dávka.

Během roku 2021 pak došlo k nárůstu o 1 048 % v porovnání s rokem 2019. Výrazný posun nastal v srpnu tohoto roku, kdy se začala vakcína rozsáhle podávat v různých částech světa. V srpnu také vakcína Pfizer získala plné schválení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Ani na podzim vyhledávání slova „vakcína“ nepolevilo. Na scéně se totiž objevila nová varianta omikron a palčivá otázka účinnosti stávajících vakcín.

Sokolowski věří, že lidé budou slovo „vakcína“ hojně vyhledávat i v budoucích letech, protože tento pojem se pomalu stává běžnou součástí každodenního života.

Těsně za vakcínou se umístilo slovo „vzpoura“ (insurrection), jehož vyhledávání raketově stouplo den poté, co demonstranti 6. ledna zaútočili na budovu amerického Kapitolu. Další v pořadí pak bylo slovo „vytrvalost“ (perseverance), kterým NASA pojmenovala své nejnovější vozítko na Marsu.

„V kontroverzních nebo nejasných dobách existuje neutrální a objektivní arbitr významu, a tím je slovník,“ domnívá se Sokolowski. „Proto slovník neustále revidujeme, abychom se ujistili, že je přesný, a také to značí, že existuje jakási konstanta.“

Reklama

Doporučované