Hlavní obsah

Majitel klubů v NBA a WNBA šikanoval zaměstnance. Teď musí kluby prodat

Foto: Profimedia.cz

Sarver s trofejí pro vítěze Západní konference poté, co jeho tým Phoenix Suns v loňském roce postoupil do finále NBA.

Reklama

Robert Sarver hodlá prodat basketbalové kluby Phoenix Suns a Phoenix Mercury. Smetla ho vlna kritiky poté, co vyšlo najevo, že se k zaměstnancům klubů choval rasisticky nebo je nevybíravým způsobem ponižoval.

Článek

Americký podnikatel Robert Sarver ve středu oznámil, že hodlá prodat basketbalové kluby Suns a Mercury, které oba sídlí v americkém Phoenixu. Suns přitom patří do mužské ligy NBA, Mercury do ženské WNBA. Sarver tak pravděpodobně brzy natrvalo zmizí z ligového dění úplně, přestože mu právě teď začíná platit roční zákaz činnosti.

Sarver NBA opustí a zanechá za sebou spoustu zvláštních příběhů. Některé z nich jsou bizarní, například když do kanceláře generálního manažera umístil stádo koz. Jiné jsou úsměvné, jako když ho kolegové majitelé klubu NBA přistihli, jak si během zasedání správní rady, které uprostřed rozběhlé pandemie probíhalo skrze aplikaci Zoom, stříhá nehty.

A některé, jako například jeho rasově necitlivé vyjadřování a zacházení se zaměstnanci, nakonec vedly k jeho odchodu. Způsob, jakým se Sarver choval k zaměstnancům, popsalo ve své zprávě vyšetřování NBA, jež skončilo minulý týden.

Choval se rasisticky, potvrdila NBA

Nezávislá vyšetřovací zpráva, kterou si NBA nechala vypracovat na základě zprávy ESPN o Sarverově chování na pracovišti, vznikala přibližně 10 měsíců. V závěrečném prohlášení autoři uvedli, že Sarver „nejméně v pěti případech během svého působení v Suns zopakoval slovo na N“, ačkoli dodali, že vyšetřování „nepřineslo žádné zjištění, že Sarver použil tento rasově necitlivý jazyk s úmyslem ponížit nebo znevážit“.

Vyšetřování rovněž dospělo k závěru, že Sarver používal ponižující výrazy vůči zaměstnankyním. Těhotné zaměstnankyni podle zprávy řekl, že po mateřství nebude schopna vykonávat svou práci. Také pronášel nevybíravé poznámky a vtipy o sexu a nadával na zaměstnance způsobem, který by byl „podle pracovních norem považován za šikanu“.

Mohlo by vás zajímat

Poslanci i Ministerstvo financí odsouhlasili škrtnutí 60 milionů z původně schválené podpory pro sport. Hodlají ji zaslat mládežnickým organizacím, na které se v době rostoucích cen energií zapomnělo úplně.

Po zveřejnění této zprávy komisař NBA Adam Silver Sarvera suspendoval na jeden rok a uložil mu pokutu 10 milionů dolarů, což je maximální částka povolená ligovými pravidly.

Komisař NBA Silver po „dlouhém a vyčerpávajícím vyšetřování“ prohlásil, že považuje Sarverův trest za přiměřený. Zejména pak, když vzal v úvahu „všechny okolnosti, nejen tato konkrétní obvinění, ale 18 let, kdy Sarver týmy Suns a Mercury vlastnil.“

„Slova, kterých hluboce lituji, nyní zastiňují téměř dvě desetiletí budování organizací, které spojovaly lidi prostřednictvím sjednocující síly profesionálního mužského a ženského basketbalu,“ napsal Sarver.

„Jako věřící člověk věřím v pokání a cestu k odpuštění. Očekával jsem, že roční suspendace komisařem mi poskytne čas, abych se soustředil, napravil a odstranil svou osobní kontroverzi z týmů, které já i tolik fanoušků milujeme,“ dodal.

Sotva o týden později si Sarver zřejmě uvědomil, že to nebude možné. Rozhodnutí o prodeji týmů přišlo poté, co se ozvala řada hráčů, jako jsou obránce Suns Chris Paul a hvězda Los Angeles Lakers LeBron James, že roční suspendace nestačí.

Hvězda týmu Golden State Warriors Draymond Green podle agentury AP zase vyzvala, aby o odvolání Sarvera majitelé klubů hlasovali. Kromě hráčů se podobně kriticky vyjádřila i společnost PayPal, která je dlouholetým sponzorem týmu.

Na Twitteru se přidal i bývalý hráč NBA Etan Thomas: „Sarver dostane peníze, takže to pro něj ani není žádný trest, ale rozhodně jsem rád, že bude pryč.“

„Prodej je nejlepší řešení,“ uznal Sarver

Sarver své rozhodnutí ve středu oznámil s tím, že prodej „je nejlepší řešení“, ačkoli původně doufal, že si kontrolu nad kluby udrží.

„V současném nelítostném klimatu je však bolestně jasné, že to už není možné – že cokoli dobrého jsem udělal nebo bych ještě mohl udělat, je vyváženo věcmi, které jsem řekl v minulosti,“ napsal Sarver v prohlášení. „Z těchto důvodů zahajuji proces hledání kupců pro Suns a Mercury.“

„Nechci být rušivým elementem pro tyto dva týmy a skvělé lidi, kteří tak tvrdě pracují na tom, aby přinášeli radost a vzrušení z basketbalu fanouškům po celém světě,“ napsal Sarver. „Chci to nejlepší pro tyto dvě organizace, hráče, zaměstnance, fanoušky, komunitu, své kolegy majitele, NBA a WNBA. Toto je nejlepší postup pro všechny.“

Sarver prostřednictvím svého právního zástupce během vyšetřovacího procesu NBA argumentoval, že jeho záznamy coby majitele klubu NBA ukazují jeho „dlouhodobý závazek k sociální a rasové spravedlnosti“ a že to dokazuje jeho „závazek k rozmanitosti, rovnosti a začlenění“. Mezi příklady, které Sarver uváděl, patřil podle jeho slov fakt, že více než polovina trenérů a generálních manažerů týmu, kteří se tam objevili za jeho působení, byli černoši.

Sarver je podle časopisu Forbes po Donaldu Sterlingovi z LA Clippers v roce 2014 a Bruceovi Levensonovi z Atlanty Hawks v roce 2015 třetím majitelem za posledních osm let, který musel NBA tým prodat poté, co se na veřejnost dostaly informace o jejich rasistickém či jinak nevhodném chování.

Vlna kritiky

Místopředseda Phoenix Suns Jahm Najafi vyzval Sarvera k rezignaci už minulý týden a prohlásil, že na pracovišti by měla platit „nulová tolerance k oplzlému, mizogynnímu a rasistickému chování.“ Najafi ve stejném prohlášení také uvedl, že nemá v úmyslu stát se hlavním vlastníkem týmu.

„Jsem tak hrdý na to, že jsem součástí ligy, která se zavázala k pokroku!“ napsal na Twitteru LeBron James po Sarverově oznámení. James nebyl spokojený s původním trestem, který NBA pro Sarvera vyměřila – roční suspendace a pokuta 10 milionů dolarů. Společně s hvězdným rozehrávačem Suns Chrisem Paulem prosazovali přísnější trest.

Stejně tak se k incidentu postavila i Tamika Tremagliová, výkonná ředitelka NBPA, odborové organizace, která zastupuje hráče NBA. Tremagliová požadovala pro Sarvera doživotní zákaz činnosti. Prezident NBPA C. J. McCollum uvedl, že unie děkuje Sarverovi „za rychlé rozhodnutí, které bylo v nejlepším zájmu sportovní komunity“.

Silver uvedl, že Sarverovo rozhodnutí plně podporuje. „Je to správný další krok pro organizaci a komunitu,“ řekl Silver.

Sarver koupil oba týmy v červenci 2004 za zhruba 400 milionů dolarů, což byla tehdy rekordní cena za klub NBA. Není jediným majitelem Suns a Mercury, ale hlavním. Vlastníci Suns, společnost Legacy Partners LLC, uvedli, že budou pokračovat ve své práci na vytvoření „kultury respektu a integrity“.

Není známo, zda Sarver stanovil požadovanou cenu. Časopis Forbes nedávno odhadl hodnotu Suns na 1,8 miliardy dolarů. Případné nové majitele by musela prověřit NBA, což je standardní postup.

Reklama

Související témata:
Phoenix Suns

Doporučované