Hlavní obsah

Majitel vagnerovců sílí. Spílal armádě přímo u Putina, píše list

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a oligarcha Jevgenij Prigožin.

Reklama

Americké zpravodajské služby podle deníku Washington Post upozorňují na rostoucí vliv zakladatele tzv. vagnerovců Jevgenije Prigožina. Má to dokládat jeho nedávná schůzka s Vladimirem Putinem, kde kritizoval ruskou armádu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nechvalně proslulý zakladatel vagnerovců Jevgenij Prigožin se údajně sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a stěžoval si na to, jak Moskva vede válku na Ukrajině. S odkazem na dva zdroje z americké administrativy o tom informoval deník The Washington Post (WP). Schůzka se měla konat na začátku října.

V minulých týdnech Prigožin poprvé otevřeně přiznal, že stojí za Vagnerovou paramilitární skupinou. Dlouhá léta tuto skutečnost popíral. Veřejně také obvinil ruské armádní velení, že během invaze na Ukrajině udělalo chyby.

Zprávu dostal i Biden

Že se o tom rozhodl mluvit přímo s Putinem, ale podle zdrojů citovaných listem dokresluje rostoucí vliv, jemuž se Prigožin v Kremlu těší. Vagnerovci jsou v posledních týdnech jedinou složkou ruských sil, které se daří na Ukrajině zaznamenávat územní zisky, konkrétně v Doněcké oblasti. I proto pravděpodobně přikládá Putin Prigožinovým názorům váhu.

Podrobnosti o tom, co přesně Prigožin Putinovi řekl, deník neuvádí. Výměna názorů ale prý byla dostatečně významná na to, aby se informace o ní dostala do denního reportu zpravodajských informací, který dostává americký prezident Joe Biden.

Více o Jevgeniji Prigožinovi

Temný ruský oligarcha Jevgenij Prigožin nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

Prigožin odmítl, že by se s Putinem osobně setkal. „Zaprvé, nemluvil jsem osobně s prezidentem Putinem ani s ním v blízké době mluvit osobně nebudu. Nikdy jsem nekritizoval ruské ozbrojené složky a jejich taktiku v bojích na Ukrajině. Proto nemohu nic komentovat,“ uvedl Prigožin a dodal, že není vojenský expert, a tak nemůže kritizovat ani chválit ruské ozbrojené síly.

Otloukánek Šojgu

Dříve ale Prigožin ve veřejných prohlášeních ruskou armádu a její postup kritizoval. Stěžoval si například na to, že vojsko až příliš spoléhá na vagnerovce, ale nedává jim dostatek prostředků a peněz ke splnění strategických cílů. Kritizoval i přímo ruského ministra obrany Sergeje Šojgua.

Na sociálních sítích se objevilo video, kde si členové vagnerovců stěžují, že nemají dostatek základních potravin. Účelem videa podle amerických zpravodajských služeb bylo vyvinout tlak na Kreml, aby zvýšil podporu vagnerovcům. Zpravodajci se podle WP domnívají, že záběry nechal zinscenovat přímo Prigožin. Ten ovšem tvrdí, že žádné takové video neviděl.

Veřejná kritika Vladimira Putina je v Rusku stále tabu. Nespokojenost tak často směřuje právě k ministerstvu obrany a přímo šéfovi resortu Sergeji Šojguovi. Jeho pozice zároveň během války postupně slábla. Samotný Putin svého ministra obchází a o dění na bojišti ho informují velitelé na frontě.

Prigožinův vliv se naopak zvětšuje. „V minulých měsících se jeho postavení zlepšovalo. Válka mu dala možnost pohybovat se blíže k Putinovi,“ řekla pro Washington Post Marlene Laruelleová, ředitelka Institutu pro evropská, ruská a euroasijská studia na Univerzitě George Washingtona.

Po údajném rozhovoru mezi Putinem a Prigožinem následovalo dosazení generála Sergeje Surovikina do čela ruských sil na Ukrajině. Hned nato přišlo zesílené bombardování ukrajinské kritické infrastruktury.

Prigožin roky operoval ve stínu ruského režimu. Popíral spojení s notoricky známými vagnerovci i petrohradskou internetovou trollí farmou, o které americké zpravodajské služby tvrdily, že byla zapojena do ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Pomohl rozšířit vliv Kremlu v zahraničí mimo oficiální struktury a vysloužil si přezdívku „Putinův šéfkuchař“, protože vlastní v Petrohradu několik restaurací a cateringovou službu.

Verbování vězňů i HIV pozitivních

S válkou na Ukrajině se ale začala ukazovat efektivita jeho nelítostných bojovníků. Pozornost na sebe Prigožin upoutal i nezastíraným verbováním vězňů.

V září se na ruských sociálních sítích objevilo video z věznice, kde Prigožin verbuje vojáky k vagnerovcům. Na pozdější kritiku odpověděl na sociální síti VKontakte. „Ti, co nechtějí, aby žoldáci a vězni bojovali. Ti, kterým se to nelíbí, pošlete na frontu svoje děti,“ napsal Prigožin.

Ukrajinské zpravodajské služby v úterý uvedly, že se vagnerovci nově začali zaměřovat na trestance s HIV a žloutenkou typu C. Upozornil na to server Ukrajinska Pravda. Jen z trestanecké kolonie č. 5 v Leningradské oblasti bylo údajně naverbováno přes 100 vězňů s HIV či žloutenkou.

Informaci podle Kyjeva potvrzují také ruští zajatci, u kterých byly HIV nebo žloutenka zjištěny. Zpravodajské služby hlásí, že jsou tito noví vojáci vagnerovců nespokojení, protože je ruští lékaři odmítají na frontě kvůli jejich nemocem ošetřovat.

Aby se vojáci odlišili od ostatních, nutí je velení vagnerovců nosit náramky. Červené nosí nakažení HIV, bílé lidé se žloutenkou.

Reklama

Doporučované