Hlavní obsah

Video ukazuje, jak „Putinův kuchař“ verbuje pro vagnerovce v ruských věznicích

Bez komentáře.Video: twitter/yarotrof

 

Reklama

Na sociálních sítích koluje video, které s vysokou pravděpodobností ukazuje údajného majitele žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, jak osobně verbuje vojáky v ruské trestanecké kolonii do války na Ukrajině.

Článek

„Chci jen úderné jednotky. Ti, kteří jdou kupředu, ti, kteří jsou nejenergičtější, přežívají lépe,“ říká na široce diskutovaném záznamu muž, kterého místní média identifikovala jako Jevgenije Prigožina. Video jej zachytilo, jak v trestanecké kolonii verbuje vojáky do války na Ukrajině.

Informace, že Prigožin osobně jezdí verbovat do ruských káznic, se objevily již dříve. Chyběl ovšem jakýkoli pádnější důkaz.

Prigožin patří k nejbližším spojencům ruského prezidenta Vladimira Putina a je považován za majitele Vagnerovy (někdy psané též jako Wagnerova) skupiny. Soukromé armády, jež funguje jako nedeklarovaná pobočka oficiální armády. Během vojenských operací pracují žoldáci po boku běžných ruských sil a jsou vyznamenáni ruskými vojenskými medailemi, kterém jim osobně předává Vladimir Putin.

Sám Prigožin už léta figuruje na americkém sankčním seznamu za vměšování do tamních voleb. Vedle vagnerovců je spojován s továrnou ruských „internetových trollů“, ale také s řadou neobjasněných kriminálních příběhů. Oligarcha je též známý jako Putinův kuchař, protože jeho jmění pochází z gastronomie.

Jak vypadají boje Ukrajinců s vagnerovci?

Členové vagnerovců dostávají jen velmi omezený výcvik a jednoduchou výzbroj. Skupina najímá žoldnéře do bojů na Ukrajině ve věznicích v různých částech Ruska.

Na záběrech, které si můžete pustit v úvodním videu, slibuje přítomným hrob v aleji hrdinů i kulku za dezerci.

Minimální věk pro odchod do války je podle něj 22 let, maximální 50 let. Je však možné udělat výjimku.

Podle Prigožina budou trestanci po odsloužení půl roku na Ukrajině propuštěni na svobodu, u Vagnerovy společnosti ale mohou zůstat i déle. Mrtvým slibuje, že budou pohřbeni ve svých rodných městech jako hrdinové.

Naopak největším „hříchem“ je podle Prigožina dezerce: „Nikdo necouvne, nikdo neustoupí, nikdo se nevzdá… Ti, kteří přijdou a první den řeknou ‚Kam jsem se to dostal‘, označíme za dezertéry a následuje popravčí četa.“

„První vězni, kteří bojovali se mnou, to bylo 1. června při útoku na Vuhlehirskou tepelnou elektrárnu. Čtyřicet mužů z Petrohradu, přísný režim, recidiva, šli do zákopů nepřítele, pobili ho noži. Tři mrtví, sedm zraněných. Jednomu z mrtvých bylo 52 let, z toho třicet seděl. Zemřel hrdinskou smrtí,“ dodává Prigožin.

Kdo jsou vagnerovci?

Nepozorovaně zneškodnit pozičního nepřítele ✓

Otrávit nepohodlné ✓

Zanechat na rohožce vzkaz v podobě části zvířecího těla ✓

Přijmout zadání zavraždit prezidenta sousedního státu ✓

Pro žoldáky Vagnerovy skupiny žádný problém.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se podnikatel začíná prosazovat jako „tvář“ speciální vojenské operace, jak Moskva oficiálně nazývá invazi na Ukrajinu.

Proruští vojenští blogeři neustále vychvalují Prigožinovy údajné úspěchy a někteří dokonce tvrdí, že by měl nahradit ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, kterého viní z nedávné porážky v Charkovské oblasti.

Prigožin na videu rovněž naznačuje, že je skutečným majitelem Vagnerovy společnosti, všímá si ukrajinský server RBK-Ukrajina. Vyvozuje tak z výroku, že v žoldnéřské skupině „má“ bojová letadla, raketomety a tanky.

Podle serveru se takzvaným vagnerovcům podařilo v ruských věznicích zverbovat již více než tisíc lidí, kteří souhlasili s odchodem do války na Ukrajině výměnou za příslib následného propuštění. Ruští trestanci jsou stále častěji využíváni okupační správou ke kontrole obyvatelstva na obsazených územích, dodává server.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované