Hlavní obsah

Ruského otce připravili o dceru kvůli jedinému obrázku

Foto: OVD-Info/Aleksej Moskaljev

Mášinu fotografii se svolením otce publikovala organizace OVD-Info, která monitoruje zatýkání v Rusku.

Reklama

Dvanáctiletá ruská dívka nakreslila obrázek s protiválečnou tematikou. Když se to dozvěděla škola, okamžitě informovala policii. Otci teď hrozí vězení a ztráta dcery. I za takové banality Putinův režim pronásleduje ruské občany.

Článek

V dubnu minulého roku nakreslila tehdy dvanáctiletá Máša Moskaljovová obrázek, který změnil zásadně život jí i jejímu otci Alekseji Moskaljovovi.

Malá Máša při hodině výtvarné výchovy nakreslila ukrajinskou vlajku s nápisem „Sláva Ukrajině“, naproti ní ruskou vlajku s nápisem „Ne Putinově válce“. Na obrázku stály na straně Ukrajiny matka s dcerou, které se hrdě bránily letícím raketám z ruské strany obrázku.

Téma obrázku bylo jasně protiválečné, ale zcela dětsky nevinné. Přesto pro otce i dceru znamenal nepříjemné komplikace. Mášina škola totiž obrázek okamžitě nahlásila ruské policii.

Příběh rodiny z města Jefremov ležícího asi 320 kilometrů jižně od Moskvy teď převyprávěla BBC.

Policie po udání zahájila vyšetřování Aleksejova chování na sociálních sítích. Vyvodila z něj, že otec dceru špatně vychovává.

Nejdřív Aleksej dostal pokutu 32 tisíc rublů za protiválečné příspěvky na sociálních sítích a znevažování ruské armády. To je v zemi trestné už od počátků invaze na Ukrajinu.

Před několika týdny se jeho případ dostal k soudu. Tentokrát mu hrozí až tři roky za mřížemi.

Prozatím je Aleksej v domácí vězení. Jeho dceru úřady umístily do dětského domova. Mají zakázaný vzájemný kontakt. Aleksej proto svou dceru už několik týdnů neviděl a vůbec netuší, co s ní v tuto chvíli je.

„Od 1. března nikdo Mášu neviděl, snažili jsme se kontaktovat dětský domov a zjistit, jak na tom je. Ale nic nevíme,“ řekla BBC radní města Jefremov Olga Podolská.

S Aleksejem může v domácím vězení komunikovat pouze jeho obhájce, vyšetřovatel a úředníci, kteří dohlížejí na plnění trestu.

„Má velké starosti kvůli tomu, že dcera nežije s ním,“ řekl zpravodaji BBC v Rusku Stevu Rosenbergovi Aleksejův obhájce Vladimir Bilijenko krátce poté, co se vrátil z návštěvy u Moskaljovových. „Všechno v bytě mu ji připomíná,“ dodal.

Bilijenko se domnívá, že jednání úřadů s rodinou má politickou motivaci. Podle sousedů s rodinou nikdy žádné problémy nebyly. Nikdo ale nechce rodině vyjádřit podporu veřejně, obávají se, že by to způsobilo nepříjemné následky i jim.

„Máša je hodné děvče a s otcem jsem nikdy žádný problém neměla,“ řekla o rodině pro BBC sousedka. „Bojím se však cokoliv udělat,“ dodala.

Úřední šikana v Rusku

Případy, kdy v Rusku někoho zatkli nebo pronásledovali za drobnou kritiku války, nejsou zdaleka ojedinělé.

Jefremovská škola č. 9, kterou Máša navštěvovala, se k situaci odmítá vyjádřit. Proválečný postoj vedení školy však dokazují internetové stránky instituce, které jsou plné patriotických hesel podporujících ruskou agresi na Ukrajině.

Zatímco je Aleksej zavřený ve svém bytě, na druhém konci města se rozhoduje o osudu jeho rodiny. Místní komise pro záležitosti mladistvých zasedá, aby rozhodla, zda otci dceru odebere.

Podle Aleksejova obhájce by měl mít otec možnost se takovému rozhodnutí bránit, kvůli domácímu vězení však nemůže.

Na nesprávnost celého procesu se snaží upozornit také lidskoprávní aktivisté. Ti se sešli před budovou, kde komise zasedala, a hlasitě protestovali. „Vraťte Mášu jejímu otci,“ stálo na jednom z transparentů.

Podle aktivistky Natalije Filatovové osud této rodiny dokládá, jak režim útočí na disent. Tvrdí, že takové jednání je protiústavní. „Naše ústava nám zaručuje úplnou svobodu projevu a svobodu názorů. Režim nám to ale nyní zakazuje,“ řekla pro BBC Filatovová.

Reklama

Související témata:

Doporučované