Hlavní obsah

Manželku zavražděného haitského exprezidenta obvinili z jeho vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Zesnulý bývalý prezident Haiti Jovenel Moïse a jeho žena Martine. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle soudu se bývalá první dáma Haiti Martine Moïseová podílela na vraždě svého muže, prezidenta Jovenela Moïseho. Ten zemřel během útoku ve svém soukromém sídle v roce 2021.

Článek

V červenci roku 2021 došlo na Haiti k atentátu na prezidenta Jovenela Moïseho. Ten tehdy přišel o život a jeho žena, Martine Moïseová, utrpěla zranění. Právě bývalá první dáma byla po dvouletém vyšetřování označena za jednu z obviněných osob, píše BBC.

Podle právního dokumentu, který unikl na haitský zpravodajský web, je Moïseová obviněna ze „zločinného spolčení“ a spolupachatelství na vraždě.

Haitská média si stěžují na skutečnost, že v obsáhlém právním dokumentu je sice obviněno 51 osob, ale není v něm uvedeno, kdo si vraždu prezidenta Moïseho objednal a financoval.

Ve 122stránkovém právním dokumentu uvádí tamní soud obvinění proti Martine Moïseové a dalším 50 podezřelým. Podle soudce Walthera Wessera Voltaira jsou výpovědi, které Moïseová poskytla po vraždě svého manžela, rozporuplné, „zanechávají stopy a diskreditují ji“.

Jako důkaz proti exprezidentově manželce se v dokumentu uvádí výpověď Lyonela Valbruna, který byl v době vraždy prezidenta Moïseho generálním tajemníkem haitského Národního paláce. Valbrun tvrdí, že Moïseová přišla do haitského Národního paláce – oficiálního sídla prezidenta – dva dny před vraždou. Následně strávila pět hodin tím, že z paláce odnášela „hromadu věcí“.

Není jasné, jaké předměty vzala, ale z dokumentu vyplývá, že jednání první dámy nebylo vedeno „intuicí“, nebo „náhodou“, ale že předem věděla, co se bude dít. Obžaloba rovněž cituje dalšího podezřelého, bývalého úředníka haitského ministerstva spravedlnosti Josepha Felixe Badia, který obviňuje Martine Moïseovou, že se spikla s tehdejším premiérem Claudem Josephem, aby svého muže odstranila z prezidentského úřadu.

Reklama

Související témata:
Martine Moïse

Doporučované