Hlavní obsah

Masový odsun cizinců je na Němce příliš. Extrémní AfD prohrála okresní volby

Foto: Shutterstock.com

V Německu probíhají protesty proti krajní pravici.

Reklama

Krajní pravice v nedělních okresních volbách pohořela. Někdejšího favorita AfD na post zemského správce Uweho Thruma nakonec převálcoval konzervativec Christian Herrgott. Důvodem jsou především masové protesty v Německu.

Článek

Krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) v neděli prohrála ve druhém kole okresních správních voleb ve východoněmecké spolkové zemi Durynsko. A to i přes fakt, že její kandidát ještě před dvěma týdny výrazně vedl, upozorňuje server Deutsche Welle.

Důvodem propadu jsou především masové protesty v Německu, které vyvolalo zjištění o plánovaném masovém deportování cizinců. Vedení AfD se od tohoto plánu distancovalo a obvinilo své odpůrce, že stranu v rámci kampaně pomlouvají.

Plány extremistů Němce pobouřily

Kandidáta AfD Uweho Thruma porazil konzervativec Christian Herrgott z CDU s 52,4 procenta hlasů. Ještě před dvěma týdny ale Thrum, který v kampani prosazoval témata jako snižování daní, nelegální přistěhovalectví, zákaz inkluzivního jazyka a snížení výdajů na obranu, bezpečně vedl o 12 procent. Herrgott, 39letý lídr zemské strany CDU v Durynsku, je zemským poslancem od roku 2014 a funkce zemského správce se ujme 9. února.

Nedělní volby tak ukázaly, že příběh o plánech krajní pravice vyvolal mezi lidmi pobouření, které se projevilo na hlasování. Experti už před volbami upozorňovali, že neděle bude jakýmsi ukazatelem toho, jak si AfD momentálně u Němců stojí.

Podle volebních úředníků v neděli hlasovalo 69 procent z 66 tisíc zapsaných voličů v okrese Saale-Orla. I když kandidát AfD prohrál a strana čelí tlaku ze strany veřejnosti, i nadále se krajní pravice v Durynsku těší silné podpoře, která přesahuje 30 procent.

Německo zažívá volební rok. Vedle voleb do Evropského parlamentu se mají v září konat zemské volby v Braniborsku, Durynsku a Sasku.

Reklama

Doporučované