Hlavní obsah

Mauricius nenechal zakotvit loď. Důvodem je možná cholera mezi cestujícími

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Typické příznaky cholery má celkem nejméně 14 cestujících a jeden člen posádky. Loď vyjela z Jižní Afriky. Okolní státy se už několik měsíců potýkají s jednou z nejhorších epidemií cholery za poslední roky.

Článek

Kvůli podezření, že u části pasažérů propukla cholera, nechtějí úřady na Mauriciu nechat zakotvit výletní loď Norwegian Dawn s více než 3000 lidmi na palubě. Už předtím ji odmítl také ostrov Réunion. Informuje o tom agentura DPA, podle níž se teď čeká na výsledky zdravotních testů.

Úřady malé ostrovní země v Indickém oceánu uvedly, že nejméně 14 cestujících a jeden člen posádky trpí průjmy a zvracením, které jsou typickými příznaky cholery. Tito lidé jsou nyní izolováni na pokojích a musí čekat na výsledky testů, které by měly být známy v úterý.

Spolu s nimi na moři musí trpělivost projevit zhruba 1000 členů posádky a 2200 pasažérů, z nichž se v neděli velká část měla vydat domů. Na palubě lodi je na Mauriciu mělo vystřídat přes 2200 nových cestujících.

Americká firma Norwegian Cruise Line, která loď provozuje, uvedla, že se u malého počtu pasažérů během dvanáctidenní plavby z Jižní Afriky objevily mírné symptomy žaludečních obtíží. Vylodění je podle ní zatím odložené na úterý. Na palubě se zpřísnila hygienická opatření.

Země v jižní Africe se už několik měsíců potýkají s jednou z nejhorších epidemií cholery za poslední roky. Do poloviny ledna odtud bylo hlášeno přibližně 200 000 případů onemocnění a více než 3000 úmrtí.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná. Nemoci lze čelit například podáváním roztoku neznečištěné vody, cukru a soli.

Reklama

Doporučované