Hlavní obsah

Medveděv popsal čtyři situace, kdy Rusko může použít jaderné zbraně

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medveděv při návštěvě Slovenska v roce 2019, kdy zastával funkci ruského premiéra.

Reklama

Bývalý ruský premiér a prezident Dmitrij Medveděv nastínil čtyři situace, za nichž by Rusko zřejmě sáhlo k použití jaderných zbraní.

Článek

Místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv v rozhovoru pro RIA Novosti uvedl, že existuje několik důvodů, proč má Rusko právo použít jaderné zbraně, informuje agentura APA. Všechny jsou přitom podle něj vypsány v příslušném dokumentu, který dokládá odhodlání země bránit svou suverenitu.

Medveděv vysvětlil, že existuje několik důvodů, na jejichž základě má Ruská federace právo použít jaderné zbraně. Prvním je situace, kdy by bylo Rusko samo zasaženo raketou s jadernou hlavicí. Druhým případem je jiné použití jaderných zbraní proti Ruské federaci nebo jejím spojencům.

Třetím případem by podle Medveděva byl zásah do kritické infrastruktury, v jehož důsledku by byla ochromena činnost ruských jaderných odstrašujících sil.

Za čtvrté by se Rusko podle něj k užití jaderných zbraní uchýlilo v případě, kdy by proti Ruské federaci nebo jejím spojencům byl proveden akt agrese, v jehož důsledku by byla ohrožena samotná existence země. V takovém případě by podle Medveděva ani nepřítel nemusel použít jaderné zbraně.

„Nikdo nechce žádnou válku, zvláště jaderná válka je hrozbou pro existenci lidské civilizace obecně. V tomto smyslu mají pravdu ti analytici, kteří možná poněkud cynicky, ale přesto říkají, že vytvoření jaderných zbraní ve 20. a 21. století zabránilo obrovskému počet konfliktů. To je pravda. Ve skutečnosti je to tak,“ řekl Medveděv podle agentury RIA Novosti.

„Jako bývalý vrchní velitel sil jsem si dobře vědom rozsahu hrozby. Všichni naši lidé vědí, že jaderné zbraně zemí NATO cílí na území naší země a naše hlavice míří na cíle umístěné v Evropě a Spojené státy americké. Ale takový je život. Proto byste na to měli vždy myslet a dělat odpovědnou politiku,“ řekl.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov před několika dny v rozhovoru s Christiane Amanpourovou opakovaně odmítl vyloučit, že by Rusko mohlo zvažovat použití jaderných zbraní proti tomu, co Moskva vnímá jako „existenční ohrožení“, uvedla CNN.

Na otázku, za jakých podmínek by ruský prezident Vladimir Putin nasadil jaderné síly, Peskov odpověděl, že jaderné zbraně lze použít, pokud je ohrožena existence země.

„Máme koncepci národní bezpečnosti. Můžete se tam dočíst vše o důvodech použití jaderných zbraní. Mohou být v souladu s koncepcí použity, pokud je ohrožena sama existence naší země. V textu je uvedena řada dalších důvodů,“ řekl Peskov podle ruské státní agentury TASS.

Moskva se o jaderných zbraních zmínila během války proti Ukrajině několikrát. Sám ruský prezident Vladimir Putin 27. února nařídil uvést jaderné síly do „zvláštního režimu“ bojové pohotovosti, což odůvodnil „agresivními vyjádřeními“ představitelů členských zemí NATO a „nelegitimními“ sankcemi, které Západ uvalil na Rusko v reakci na invazi.

Reklama

Doporučované