Hlavní obsah

Boty jako tiché připomínky masakru. Teď zase teče krev, Budapešť mlčí

Foto: Jolana Humpálová

U památníku obětí masakru na břehu Dunaje v letech 1944–45 ležela květina v barvách ukrajinské vlajky.

Reklama

Do parlamentních voleb v Maďarsku zbývá osm dní. Krátce před klíčovým rozhodnutím, zda voliči nechají u moci Viktora Orbána, mu na dálku vyťal „políček“ ukrajinský prezident. Orbán o válce mlčí. A „ticho“ je i v Budapešti.

Článek

/Od naší zvláštní zpravodajky v Budapešti/

Na břehu Dunaje v Budapešti, zhruba jen tři sta metrů od budovy parlamentu, se nachází docela nenápadný památník. Není nijak okázalý – jde o šest desítek párů bot ze železa.

Se špičkami směrem k řece tiše připomínají masakr, k němuž docházelo v letech 1944–45. Členové maďarské fašistické Strany Šípových křížů v těchto místech postupně popravili téměř čtyři tisíce (zejména židovských) obyvatel města. Své oběti přivedli na nábřeží, poručili jim zout boty… a následovala poprava.

Právě tuhle temnou kapitolu z maďarských dějin připomněl ve čtvrtek ve videoprojevu na summitu Evropské rady ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Adresně oslovil přímo maďarského premiéra Viktora Orbána, aby k památníku zašel. „Byl jsem na vašem nábřeží a viděl váš památník. Boty na břehu Dunaje. Připomíná masové vraždy. Byl jsem tam se svou rodinou. Poslouchej, Viktore, víš, co se děje v Mariupolu? Prosím, pokud můžeš, zastav se na tom vašem nábřeží. Podívej se na ty boty. A uvidíš, jak se masové vraždy můžou v dnešním světě opakovat. Protože to je to, co Rusko dělá. V Mariupolu jsou dnes také takové boty i takoví lidé,“ vzkázal Zelenskyj.

Jdu se k památníku podívat.

Na nábřeží sedí cizinci a užívají si odpoledního slunce, u jednotlivých železných bot tu a tam dřepí další turisté, kteří si je chtějí vyfotit zblízka.

U jedné, vedle níž je položená květina s žlutým květem ovázaná modrou stuhou, stojí mladá žena s chlapcem. „Jsme se synem v Budapešti jen na den. Našla jsem si, co je dobré z města vidět, tak jsme navštívili pár památek. Zítra už jedeme pryč,“ vysvětluje mi a dodává, že je z Ukrajiny. „Co vám mám říkat, ta válka, to, co se teď u nás děje… Je to obrovský problém,“ říká; okamžitě se jí láme hlas a odchází.

Volby za rohem

Do Maďarska kvůli válce, kterou na Ukrajině už více než před měsícem rozpoutalo Rusko, uprchlo přes půl milionu lidí. A ačkoliv se země stará o ty, kteří potřebují pomoc, s jasným postojem vůči krvavému konfliktu je to složitější.

Orbán Maďarům slíbil (psali jsme zde), že země zůstane „mimo válku“. Že nebude Ukrajině posílat jakékoli zbraně. A odmítá, aby se sankce Evropské unie rozšířily na dovoz energií z Ruska. I proto ona výzva Zelenského Orbánovi, aby si Maďarsko vybralo, na jaké straně stojí: Zda na straně napadené Ukrajiny, nebo ruského agresora.

Vybavují se mi obrazy z Prahy: ukrajinská vlajka visící všude možně. Od budov úřadů přes okna privátních bytů až po kyvadlo na Letné.

Takhle to ale v Budapešti nefunguje.

Na vlajku Ukrajiny narážím jen jednou – na budapešťské nákupní třídě. Když přijdu k budově blíž, zjišťuji, že jde o litevskou ambasádu.

Foto: Jolana Humpálová

Výjev u litevské ambasády v centru Budapešti.

Zatímco připomínek války na Ukrajině najdete v Budapešti pomálu, těch, jež upomínají na nadcházející parlamentní volby, je naopak nespočet.

Ze všech sloupů, lamp a dalších nosičů koukají na místní i turisty z pečlivě nasvícených portrétů politici v obleku – v očích příslib perspektivní budoucnosti. Předvolební kampaň je ve finální fázi, o příštím složení parlamentu se totiž rozhodne už o první dubnové neděli.

Proti Orbánově Fideszu a jeho dvanáctileté vládě se postaví především opoziční koalice v čele s Péterem Márki-Zayem, konzervativním starostou padesátitisícového města Hódmezővásárhely.

Podle serveru Politico měl uprostřed týdne Fidesz před opoziční šestikoalicí podle průzkumů zhruba sedmiprocentní náskok.

Foto: Jolana Humpálová

Předvolební kampaň v ulicích.

„Tyhle volby jsou další v řadě – důležité jako všechny ostatní. Teď v nich hraje roli i válka na Ukrajině a ekonomické problémy, které způsobila částečně koronavirová pandemie, částečně nadměrné utrácení státních peněz,“ podotýká novinář Péter Erdelyi z nezávislého zpravodajského serveru 444.hu.

Nový začátek?

V kancelářích Hungarian Helsinki Committee navštěvuji jejího spolupředsedu Andráse Kádára. Nevládní organizace se zabývá zejména otázkami lidských práv či právního státu a sídlí v krásné pavlačové budově, pro Budapešť tolik typické.

Foto: Jolana Humpálová

Pavlačový dům v Budapešti, sídlo nevládní organizace Hungarian Helsinki Committee.

Nadcházejícím volbám připisuje András Kádár nebývalou důležitost. „Byť to jsou svobodné volby, je tu spousta faktorů, které ohrožují férovost voleb. A je tedy důležité, že si to občané uvědomují a vymezují se vůči tomu,“ poznamenává.

Kádár mi mimo jiné vysvětluje, jak si Fidesz za oněch dvanáct let vlády přinejmenším naklonil, často spíše podmanil vlivné hráče včetně maďarského ústavního soudu. Ten pak vynáší rozsudky – příhodně – ve prospěch vlády.

„Velkou otázkou ovšem zůstává, jestli tyto (vládní) tendence přetrvají i po volbách. Nebo zda přijde nový začátek pro budování právního státu a demokracie,“ dodal spolupředseda Hungarian Helsinki Committee.

Reklama

Doporučované