Hlavní obsah

Mexický venkov se snaží čelit gangům, zbrojí i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Trénink střelby ve vesnici Ayahualtempa.

Reklama

V mexickém státě Guerrero kvůli problémům s gangy dostávají do rukou zbraně i děti. K dobrovolnické policii v Ayahualtempě se přidávají školáci. Mají za úkol vesnici hlídat, zatímco dobrovolnická policie bude hledat pohřešované.

Článek

Kvůli únosům na mexickém venkově je tamní dobrovolnická policie údajně přehlcena, do svých řad proto přijala školáky a školačky, uvádí agentura Reuters. Nejmladším z nich je dvanáct let. Je to nejnovější známka toho, jak se některé části Mexika potýkají s organizovaným zločinem a jak je situace nekontrolovatelná.

Puškami a holemi se zbrojí chlapci i dívky, obličeje si zakrývají šátky. Připojují se k hlídce v Ayahualtempě, horské vesnici v jihozápadním státě Guerrero. Zde se od minulého pátku pohřešují čtyři členové místní rodiny, kteří byli, jak uvádí prokuratura sátu Guerrero, uneseni.

„Kvůli bezpráví nemůžeme studovat,“ řekl televiznímu kanálu Milenio jeden z naverbovaných teenagerů. Popsal, jak se po několika lekcích naučil bez problémů střílet ze zbraně.

Není to poprvé, co byli v Guerreru, kde se úřady snaží čelit mocným gangům obchodníků s drogami, ozbrojeni nezletilí.

Foto: Profimedia.cz

Trénink nejmenších s maketami zbraní.

Guerrero je jedním z nejchudších států Mexika a v poslední době zde násilí pouze přibývá. Začátkem ledna při útoku dronem, který měl údajně na svědomí drogový kartel La Familia Michoacana, zahynulo podle lidskoprávních skupin asi třicet lidí.

Nezletilí mají vesnici, která čítá asi 700 obyvatel, hlídat, zatímco dospělí budou pátrat po pohřešovaných. „Už nedovolíme, aby u nás nadále byli unášeni nebo jen tak mizeli lidé,“ uvedl Antonio Toribio, místní úředník.

Reklama

Související témata:

Doporučované