Hlavní obsah

Mezinárodní soudní dvůr zamítl velkou část žaloby Ukrajiny proti Rusku

Foto: Stanislav Krupař, Seznam Zprávy

Ukrajina podala žalobu do Haagu už v roce 2017. Ilustrační fotografie.

Reklama

Šestnáctičlenný senát Mezinárodního soudního dvora nařídil Rusku, aby vyšetřilo všechna věrohodná obvinění z financování terorismu, která vznesla Ukrajina v roce 2017. Zamítl ale žádost Kyjeva o odškodnění.

Článek

Soudci nejvyššího soudu OSN ve středu konstatovali, že Rusko porušilo prvky protiteroristické smlouvy OSN, píše agentura Reuters. Odmítli ale obvinění Kyjeva, že Moskva je zodpovědná za sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines nad východní Ukrajinou v roce 2014. Ve stejném rozhodnutí soudci Mezinárodního soudního dvora (ICJ) konstatovali, že Rusko porušilo antidiskriminační smlouvu tím, že po anexi poloostrova Krym v roce 2014 nepodpořilo výuku ukrajinštiny v tamních školách.

Pro Kyjev se jedná o právní neúspěch. Soud zamítl žádosti Ukrajiny o nařízení odškodnění za obě porušení smluv a pouze nařídil Rusku, aby je dodržovalo. Zástupce Ukrajiny Anton Koryněvič zdůraznil, že rozsudek je i tak pro Kyjev důležitý, protože skutečně konstatuje, že Rusko porušilo mezinárodní právo.

„Je to poprvé, kdy je Rusko oficiálně právně označeno za někoho, kdo porušuje mezinárodní právo,“ řekl novinářům po rozsudku.

Ukrajina podala žalobu k ICJ už v roce 2017 a obvinila Rusko z porušení protiteroristické smlouvy tím, že financuje proruské separatisty na Ukrajině. Soudci soudu uvedli, že Moskva porušila protiteroristickou smlouvu OSN tím, že neprošetřila věrohodná tvrzení, že některé finanční prostředky byly z Ruska na Ukrajinu zaslány kvůli možnému financování teroristických aktivit.

Reklama

Doporučované