Hlavní obsah

Moskva se stala už šestou noc v řadě terčem dronových útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Rozestavěná budova moskevského Mezinárodního obchodního centra po zásahu dronem.

Reklama

Rozestavěnou výškovou budovu v moskevské obchodní čtvrti zasáhl bezpilotní letoun. Na místě nejsou hlášeny žádné oběti.

Článek

Na Moskvu se v noci na středu podle ruského ministerstva obrany pokoušely zaútočit tři drony. Dva protiletecká obrana zničila mimo hlavní město, třetí se zřítil na rozestavěnou výškovou budovu v obchodní čtvrti Moskva-City.

Podle agentury AFP se jedná o šestý noční letecký útok na ruské hlavní město v řadě. Rusko z útoků vinní Ukrajinu. Ta se k tomu, kdo stojí za útoky na ruském území, běžně nevyjadřuje.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin podle TASS uvedl, že se nikomu nic nestalo. Záchranáři informovali, že na rozestavěné budově nazvané One Tower vznikly nevelké škody.

„Kyjev se pokusil zaútočit třemi bezpilotními letouny na objekty v Moskvě. Byly sestřeleny a zničeny, jeden narazil do rozestavěné budovy v Moskva-City,“ cituje TASS z prohlášení ministerstva obrany.

Podle ruskojazyčného servisu BBC se Moskva-City stalo dějištěm takového incidentu v poslední době už počtvrté.

Podívejte se

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinský dron zasáhl bombardér Tupolev Tu-22 na letecké základně v Novgorodské oblasti. Tvrdí, že stroj pouze poničil. Záběry z místa ovšem ukazují, že bombardér pohltil mohutný požár.

Telegramový kanál Baza zveřejnil video z moskevského předměstí Chimki, kde dopadly úlomky sestřeleného dronu a poškodily dům.

Moskevská letiště v noci na středu dočasně přerušila provoz, později znovu začala přijímat přílety a odbavovat odlety, informovala agentura TASS.

Letiště Šeremeťjevo, Domodědovo a Vnukovo přerušila provoz i v noci na úterý. Souviselo to zřejmě s výskytem dronů nad moskevskou oblastí.

Ministerstvo obrany oznámilo, že protiletecká obrana zničila dva bezpilotní letouny nad tímto regionem a dva nad Brjanskou oblastí. Gubernátor Brjanské oblasti později během úterý tvrdil, že se do ní přes hranice pokusili proniknout „ukrajinští sabotéři“.

Ruská metropole se terčem útoků bezpilotních letounů v poslední době stává stále častěji. Rusko z nich obviňuje Ukrajinu, proti níž už téměř rok a půl vede válku. Kyjev se oficiálně k útokům na ruské území nehlásí, ačkoliv někteří činitelé někdy vyjadřují nad těmito údery spokojenost.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí podle agentury Reuters řekl, že Spojené státy nikoho k útokům uvnitř Ruska nepobízí ani k nim nedávají svolení. Je na Ukrajině, aby se rozhodla, jak se bude bránit před ruskou invazí, řekl mluvčí a dodal, že Rusko by mohlo válku kdykoliv ukončit, pokud by se z Ukrajiny stáhlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované