Hlavní obsah

Moskvě se daří obcházet sankce. EU je chce proto zpřísnit

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Evropská unie se chystá navrhnout embargo na tranzit mnoha druhů zboží přes Rusko. Snaží se zpřísnit vymáhání sankcí, které na Rusko uvalila v reakci na jeho útok na Ukrajinu.

Článek

O novém vývoji informovala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Podle těch by se zákaz tranzitu vztahoval na řadu technologických produktů i na další zboží, včetně několika typů vozidel. Zákaz by byl součástí nového balíku protiruských sankcí, který připravuje Evropská komise.

Moskvě se nyní daří obcházet embarga EU uvalená na některé technologie. Obchodní data podle Bloombergu naznačují, že pokročilé čipy a integrované obvody vyráběné v EU a některých spřátelených státech se do Ruska dodávají přes třetí země, včetně Turecka, Spojených arabských emirátů a Kazachstánu.

Další zprávy pak uvádějí, že některé členské země EU sousedící s Ruskem, včetně Finska a Estonska, registrují vzestup obchodu se státy ve Střední Asii a že zboží se v rámci tohoto obchodu často přepravuje přes Rusko. Část tohoto zboží pak podle těchto zpráv v Rusku zůstává, nebo se do Ruska následně reexportuje, píše Bloomberg.

Sankce na technologie a plavidla

Polsko, Estonsko a Litva se snaží přimět EU k zavedení zákazu tranzitu přes Rusko pro zboží a technologie, jež by mohl využívat ruský zbrojní či letecký průmysl, i pro produkty, které by mohly posilovat průmyslovou kapacitu Ruska. Terčem nového balíku protiruských sankcí by podle zdrojů mohla být rovněž plavidla, která nemají zapnuté systémy umožňující sledovat jejich polohu.

Hlavním cílem nového balíku má být odstranění možností k obcházení dříve zavedených sankcí. Podle zdrojů není pravděpodobné, že by se terčem nového balíku stala ruská společnost Rosatom, která působí v oblasti jaderné energetiky.

Řada členských států EU sice vyzývá k uvalení sankcí na tuto firmu kvůli její roli v ruské okupaci Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině, příliš mnoho jiných členských zemí EU se však nadále staví proti sankcím na ruskou jadernou energetiku, tvrdí zdroje.

Medveděv: Žádné obilí přes Černé moře nebude

Pokud skupina sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 přikročí k zákazu exportu do Ruska, Moskva na to zareaguje zrušením dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Uvedl to dnes podle agentury Reuters bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

O tom, že skupina G7 zvažuje téměř úplný zákaz vývozu do Ruska, informovaly tento týden agentury Bloomberg a Kjódó s odvoláním na své zdroje. „Tato myšlenka od idiotů z G7 ohledně úplného zákazu exportu do naší země je krásná v tom, že znamená reciproční zákaz dovozu z naší země, včetně těch kategorií zboží, které jsou pro G7 nejcitlivější,“ uvedl Medveděv. „V takovém případě pro ně skončí obilná dohoda a řada dalších věcí, které potřebují,“ dodal.

Podle zdrojů jedná G7 o obrácení stávajícího sankčního režimu. To znamená, že by byl zakázán veškerý vývoz a případně by bylo nutné schválit výjimky z tohoto zákazu. Podle současných kritérií je veškerý vývoz povolen, pokud nepodléhá sankcím.

Medveděv, který je Putinovým dlouholetým spojencem, je místopředsedou ruské bezpečnostní rady a stojí v čele vládní komise pro výrobu zbraní pro válku na Ukrajině.

Platnost dohody umožňující vývoz ukrajinské úrody ze tří černomořských přístavů byla minulý měsíc prodloužena do 18. května. Skupina G7 dnes vyzvala k jejímu dalšímu prodloužení a rozšíření. Moskva již dříve pohrozila, že nepřistoupí na další prodloužení obilné dohody, pokud do 18. května nedojde k pokroku při plnění ruských požadavků na odstranění překážek ve vývozu ruské zemědělské produkce a hnojiv.

Reklama

Doporučované