Hlavní obsah

Překročili Ukrajinci Dněpr? Buďte trpěliví, vyzývá mluvčí armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zprávy o možném ukrajinském postupu na jihu přicházejí téměř půl roku poté, co Ukrajina na podzim 2022 osvobodila Cherson.

Reklama

Internet zaplavily zprávy o tom, že Ukrajinci překročili Dněpr a obsadili pozice na jeho východním břehu. Mluvčí ukrajinské armády ovšem požádala o trpělivost a informace nepotvrdila.

Článek

Ve své nejnovější zprávě o situaci na Ukrajině se americký Institut pro studium války odvolává na „dostatečné“ množství textových zpráv i fotografií, které poskytli „ruští vojenští blogeři“, a informuje o tom, že Ukrajinci zaujali pozice na východním břehu Dněpru v Chersonské oblasti.

Podle zprávy se ukrajinským jednotkám v sobotu podařilo obsadit pozice severně od města Olešky, které leží sedm kilometrů od Chersonu a postoupit směrem k jeho severnímu předměstí po dálnici E97, píše server Meduza. Američtí analytici však uvedli, že „rozsah a záměr těchto ukrajinských pozic zůstává nejasný“.

Ohledně údajných nových pozic dosud mlčí ukrajinské vedení a Natalia Humeniuková, mluvčí ukrajinské armády na jihu země, v neděli požádala o „trpělivost“. Zdůraznila také, že v oblasti pokračuje „velmi obtížná práce“.

Zprávu ISW prý nemůže potvrdit ani odmítnout, protože „podmínky vojenské operace vyžadují mlčení, dokud nebude situace pro naši armádu dostatečně bezpečná“, informuje web Kyiv Independent.

Kromě možného ukrajinského postupu americký institut zmiňuje také to, že zakladatel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se ruského prezidenta Vladimira Putina snaží přesvědčit, aby Rusko zahájilo defenzivu a aby se soustředilo na udržení současných frontových linií a neusilovalo o další zisky.

Aby se obrátil k obranným operacím, se pravděpodobně snaží přesvědčit Putina také ruské vojenské velení. Toto poselství se mu ovšem zřejmě nedaří bez okolků předat a na Putinovo naléhání nejspíše pokračují ve vysílání vojáků k posílení „nesmyslných“ útočných operací.

Zprávy o možném ukrajinském postupu na jihu přicházejí téměř půl roku poté, co Ukrajina na podzim 2022 osvobodila Cherson a západní břeh řeky Dněpr. Ustupující ruské jednotky tehdy uprchly na východní břeh.

Reklama

Související témata:

Doporučované