Hlavní obsah

Podivných úmrtí ruských oligarchů přibývá. Našli je v garáži i sklepě šamana

Foto: Profimedia.cz

Bývalého viceprezidenta Gazprombanky Vladislava Avajeva našli v dubnu mrtvého v moskevském bytě i s jeho rodinou.

Reklama

Záhadných úmrtí mezi ruskými oligarchy a podnikateli nadále přibývá. Od začátku roku jich zemřelo nejméně osm. Ve většině případů jde o obchodníky s plynem nebo ropou, několik jich zemřelo i s rodinou.

Článek

Historie podezřelých nehod, otrav a neobjasněných vražd, které se „přihodily“ oponentům ruského prezidenta Vladimira Putina je víc než bohatá.

Za všechny připomeňme opozičního vůdce Alexeje Navalného, kterého v srpnu 2020 na letišti v Tomsku otrávili nervově-paralytickou látkou novičok. Stejným jedem jako o dva roky dříve bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala. Tihle dva muži přežili.

Hodně je ale těch, kteří takové štěstí neměli. Novináři, politici, oligarchové. Jména jako Alexander Litviněnko, Boris Němcov, Anna Politkovská, Boris Berezovskij, Sergej Magnitskij jsou notoricky známá. V roce 2017 zveřejnil americký list USA Today výsledky vyšetřování, které uvádí, že během tří let zemřelo nebo zmizelo v Rusku nejméně 38 oligarchů.

Není proto divu, že zvlášť po vypuknutí války na Ukrajině jakékoli podezřelé úmrtí vlivných Rusů vyvolává mimořádnou pozornost. Od začátku ruské invaze nejen na území Ruska zahynulo už sedm bohatých Rusů, většinou spjatých s energetickým sektorem, a jeden zemřel už několik týdnů před tím, než ruská vojska vtrhla na Ukrajinu.

Na případech z roku 2022 je podle stanice Deutsche Welle zarážející, že o žádném ze zesnulých oligarchů nebylo známo, že by se veřejně kriticky vyjadřoval o invazi na Ukrajinu. Žádný z nich navíc nebyl na mezinárodních sankčních seznamech.

Alexandr Subbotin

Zatím posledním známým případem úmrtí z řad ruských oligarchů je bývalý vrcholný manažer ruské energetické společnosti Lukoil Alexander Subbotin. Toho našli v neděli mrtvého ve sklepě domu šamana v ruském městě Mytišči, které leží severovýchodně od Moskvy. Příčinou smrti byl podle ruské agentury TASS infarkt.

Podle zdrojů ruské agentury přišel miliardář do domu v sobotu „těžce intoxikovaný alkoholem a dalšími drogami“. Server Newsweek s odkazem na místní média informoval o tom, že Subbotin za šamanem přišel s požadavkem léku na kocovinu. Ten prý obsahoval ropuší jed a Subbotin ho měl pozřít během šamanské seance. Vyšetřovatelé ale tyto informace nepotvrdili a uvedli, že příčina úmrtí se nadále zkoumá.

Server Newsweek pak připomíná, že Subbotin zemřel poté, co společnost Lukoil vyzvala k rychlému ukončení války mezi Ruskem a Ukrajinou. Lukoil provozuje čerpací stanice nejen v Evropě ale i v jedenácti státech USA.

Andrej Krukovskij

Ředitel lyžařského resortu Krasnaja Poljana si na začátku května vyšel na procházku do hor a podle ruského deníku Kommersant spadl z útesu. Andrej Krukovskij na následky zranění zemřel v nemocnici. Co přesně se stalo, není jasné, podotýká italský deník La Stampa. „Vyšetřovatelé přijali opatření nutná ke zjištění všech okolností incidentu,“ uvedl ruský vyšetřovací výbor.

I Andrej Krukovskij je spjatý s ruským energetickým sektorem, protože resort nedaleko olympijského Soči spadá pod Gazprom. Na lyžování tam své hosty prý opakovaně zval i samotný Vladimir Putin.

Sergej Protosenja

V dubnu španělským Katalánskem otřásla smrt bývalého viceprezidenta představenstva plynárenského gigantu Novatek Sergeje Protosenji, jeho ženy Natalje a náctileté dcery.

Podle katalánského serveru El Punt Avui policisté tři těla objevili v úterý 19. dubna ve vile v přímořském letovisku Lloret de Mar v Katalánsku. Do domu policie vnikla kvůli podnětu od staršího syna, který se nachází ve Francii a s rodinou se nemohl delší dobu spojit. Španělská média uvedla, že matka a dcera podlehly bodným a sečným poraněním, zatímco Sergej Protosenja se zřejmě oběsil, napsal server Newsweek.

Na výsledky vyšetřování, které provádí katalánská policie, se ale stále čeká. Podle deníku Catalunya Diari policie nejdříve čin vyšetřovala jako dvojnásobnou sexuálně motivovanou vraždu a sebevraždu, s postupem času ale na základě nových stop z místa činu začala pracovat s další vyšetřovací verzí.

Vyšetřovatelé totiž prý na místě činu neobjevili stopy, které by nasvědčovaly sebevraždě ruského miliardáře, spíše naopak. Podle deníku vyšetřovatelé na mužově oblečení nenašli stopy krve, které by tam vzhledem k brutální vraždě jeho ženy a dcery být měly.

Vladislav Avajev

Pouze den před smrtí Protosenji našli v moskevském bytě mrtvé tělo Vladislava Avajeva spolu s manželkou a třináctiletou dcerou. Bývalý viceprezident Gazprombanky, dceřiné společnosti energetického gigantu Gazprom, zemřel stejně jako jeho rodinní příslušníci na následky střelných zranění.

V tomto případě pracují vyšetřovatelé s verzí, že šlo o vraždu a sebevraždu podnikatele, který měl v minulosti vazby na Kreml, píše web stanice Sky News. V luxusním bytě ruského miliardáře policie nalezla celkem třináct střelných zbraní, z nichž jednu měl mrtvý Avajev v ruce. Této vyšetřovací verzi má podle ruských médií nasvědčovat i fakt, že Avajevův byt byl zamčený zevnitř. Vyšetřování nicméně podle ruských úřadů nadále pokračuje.

Vasilij Melnikov

Jedna z předních postav ruského byznysu zemřela i v březnu. Tehdy byl ve svém bytě v Nižním Novgorodu nalezen miliardář Vasilij Melnikov. Podle deníku Kommersant policie v bytě objevila nejen tělo Melnikova, ale i jeho ženy a dvou malých synů. Na místě pak vyšetřovatelé objevili i nože, které označili za vražedné zbraně.

Policie uvedla, že prověřuje teorii, podle níž vlastník společnosti MedStom dodávající zdravotnické vybavení zavraždil tři členy své rodiny a poté i sebe. Podle druhé vyšetřovací verze se Melnikov dostal do sporu s bývalým obchodním partnerem, vyšetřovatelé nicméně uvedli, že nedošlo k násilnému vniknutí do bytu, uvádí server Bussiness Insider.

Michajl Watford

Krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřel také oligarcha ukrajinského původu Michail Watford. Podle veřejnoprávní stanice BBC ho našli 28. února oběšeného v garáži jeho domu v hrabství Surrey v Anglii.

Šedesátiletý Watford se narodil ještě v tehdejší sovětské Ukrajině a zbohatl na prodeji ropy a plynu. Do Spojeného království se spolu se svou estonskou manželkou přestěhovali na počátku roku 2000, uvádí BBC. Místní policie podle stanice čin stále vyšetřuje, prozatím ale nezjistila, že by k sebevraždě došlo „za jakkoliv podezřelých okolností“.

Alexandr Ťuljakov

Jen několik dní před Watfordem zemřel stejnou smrtí další ruský oligarcha Alexandr Ťuljakov, 25. února ho také našli oběšeného v garáži nedaleko jeho bytu poblíž Petrohradu. Vyšetřovatelé ruskému deníku Novaja Gazeta řekli, že u těla byznysmana objevili vzkaz odkazující k sebevraždě.

Smrt 61letého jednatele ruského energetického gigantu Gazprom podle deníku vyšetřuje i sama společnost. Novaja Gazeta navíc s odvoláním na ruský server Fontanka uvádí, že se policii přihlásil svědek, který Ťuljakova večer před jeho smrtí viděl se zraněními, která naznačovala, že ho někdo napadl.

Leonid Schulman

Ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu zemřel další vysoký představitel společnosti Gazprom Leonid Schulman. Policie podle ruské stanice RBC našla manažerovo tělo na jeho chatě společně se sebevražedným vzkazem.

V něm měl Schulman uvádět, že nechce být „přítěží“ pro svou rodinu a cítit se jako „postižený“ a opakovaně si stěžoval na „nesnesitelnou bolest“ ve své zlomené noze, uvedly ve společné práci deník Novaja Gazeta a server 78.ru. V době sebevraždy byl podle médií Schulman na nemocenské právě kvůli zlomené noze.

Podle deníku Novaja Gazeta mezi vyšetřovateli panuje nejistota ohledně Schulmanovy sebevraždy. Deník s odkazem na své zdroje v policii informoval, že vyšetřovatelé nepovažují vzkaz za pravý. Pochybnosti prý do případu vnáší Schulmanova stížnost na bolest nohy, protože Schulman měl dost peněz, aby si koupil nejkvalitnější léky.

Reklama

Doporučované