Hlavní obsah

Musk viní australskou vládu z cenzury, premiér ho označil za arogantního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Elon Musk se dostal do sporu s australskou vládou. Ilustrační fotografie.

Reklama

Australský premiér Anthony Albanese označil Elona Muska za „arogantního miliardáře“. Reagoval tak na neochotu společnosti X odstranit záběry z útoku, ke kterému došlo před deseti dny v Sydney.

Článek

V pondělí australský soud nařídil Muskově firmě X, dříve známé jako Twitter, skrýt videa z útoku nožem, ke kterému v Sydney došlo koncem předminulého týdne. Majitel firmy Elon Musk pak pomocí memu obvinil australskou vládu z cenzury.

V úterý premiér Anthony Albanese Muska zkritizoval a televizi ABC News řekl, že si Musk „myslí, že je nad zákonem, ale také nad obyčejnou slušností“. „Považuji za pozoruhodné, že se společnost X rozhodla nevyhovět a snaží se argumentovat,“ řekl Albanese na tiskovém brífinku podle BBC.

Australská nezávislá regulační instituce eSafety Commissioner pohrozila společnosti X a dalším společnostem provozujícím sociální sítě vysokými pokutami již minulý týden. Společnost X ale tvrdí, že takový příkaz „není v moci australského práva“.

„Rád bych na chvíli poděkoval premiérovi za informování veřejnosti, že tato platforma je jediná pravdivá,“ reagoval Musk v příspěvku na X. Již dříve kritizoval komisařku pro elektronickou bezpečnost Julii Inman Grantovou a označil ji za „australskou komisařku pro cenzuru“.

Albanese Grantovou v úterním projevu naopak hájil s tím, že chrání Australany. „Sociální média s sebou musí nést společenskou odpovědnost. Musk žádnou neprojevuje,“ řekl také australský premiér.

Platforma má 24 hodin na to, aby splnila příkaz z pondělního večera. Další slyšení v této věci se podle BBC očekává v následujících dnech.

Reklama

Doporučované