Hlavní obsah

Myanmarská továrna na podvody propustila první z obětí nucené práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: Google Maps

Pro čínskou mafii v komplexu KK Park (na snímku) pracují tisíce lidí.

Reklama

Úřady ve čtvrtek propustily prvních 150 osob z myanmarského zařízení, odkud přes internet podvodným způsobem připravují o peníze lidi v Evropě, Spojených státech nebo Číně. Řada pracovníků byla obětí obchodu s lidmi.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Nalákali je na dobře placenou práci, všichni ale skončili v zařízení připomínajícím vězení. Tisíce lidí tam nutí páchat zločiny – připravovat internetové pasti, tzv. scam útoky, na lidi ve Spojených státech, Evropě i Číně. Lákají své oběti například k investicím do podvodných schémat kryptoměn. Pokud se pracovníci odmítnou na těchto útocích podílet, hrozí jim mučení nebo i smrt.

Jedná se o zařízení KK Park v Myanmaru. Případ nedobrovolného držení až tisíců lidí hlavně z Číny, ale i jihovýchodní Asie a Afriky rozkryli investigativní novináři z německého deníku Deutsche Welle (DW). Server nyní informuje, že myanmarské, thajské a čínské úřady zahájily akci na odvoz pracovníků ze zařízení.

První skupina 150 osob byla z Myanmaru vypravena do Číny ve čtvrtek. Po návratu se budou úřady zabývat tím, jestli se ve všech případech jednalo o únosy, anebo zda se na scam útocích někteří z nich podíleli dobrovolně. V druhém případě budou čelit trestnímu postihu.

„Čínští scammeři budou zatčeni v souladu s čínskou legislativou,“ sdělil DW pod podmínkou anonymity zdroj, který se podílel na vyjednávání o propuštění pracovníků.

Čína má v tom, jak s pracovníky naložit, poměrně jasno. Osud dalších 200 lidí, kteří nejsou čínské národnosti a pocházejí převážně z Afriky, je ale zatím nejasný. V Thajsku mají v takových případech dvě možnosti: Buď vstoupí do thajského identifikačního systému a nechají se zde uznat jako oběti obchodu s lidmi, nebo se udají na policii za porušení thajských imigračních zákonů.

Pokud si vyberou první možnost, bude jim poskytnuto jídlo a ubytování, dokud nebudou převezeni zpět do vlasti. V případě, že se ale během tohoto procesu neprokáže, že byli skutečně oběťmi, setrvají v zajetí až jeden rok.

Reklama

Doporučované