Hlavní obsah

Myši ve spacáku, batohu i kapsách. Vojáci na Ukrajině čelí invazi hlodavců

Foto: Ozge Elif Kizil/Anadolu, Getty Images

Myši působí na ukrajinské frontě nemalé problémy.

Reklama

Na sociálních sítích se šíří záběry, jak ukrajinskou frontu zamořili hlodavci. Vojákům likvidují zásoby jídla a ničí jim speciální vybavení. Objevují se také zvěsti o nákaze, která se projevuje krvácením očí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vojáci na ukrajinské frontě už několik měsíců čelí invazi myší a krys.

„Představte si, že si jdete lehnout a noc začne tak, že vám myš vleze do kalhot nebo svetru, nebo vám žvýká konečky prstů či vás kouše do ruky. Podaří se vám spát tak dvě tři hodiny. Záleží na tom, jaké máte štěstí,“ popsala CNN ukrajinská vojačka, která vystupuje pod krycím jménem Kira.

To, co její jednotka zažila na podzim při bojích v Záporožské oblasti, označila za „myší epidemii“. „Nebyly to myši, kdo nás navštěvoval, hosty jsme byli my,“ glosovala s tím, že v zákopu, kde přebývala s třemi dalšími vojáky, mohlo být okolo tisíce hlodavců.

Na sociálních sítích se začaly šířit videa, která vojáci natočili přímo na frontě a která odhalují rozsah zamoření – myši v houfech běhají po improvizovaných přistýlkách a vojákům vybíhají z batohů a kapes.

Podmínky, kterým vojáci na ukrajinské frontě čelí, podle zahraničních médií připomínají hrůzy, které provázely zdlouhavé zákopové boje za první světové války.

@zaraza199308

#нерек #украина #оборона #миш #миші😎 #багатомишей #🔥 #угар #украина #понадусе🇺🇦

♬ Hell To Pay - Five Finger Death Punch

Hlodavci komplikují život na frontě nejen svou neustálou přítomností, ale i tím, že likvidují zásoby jídla a ničí speciální vybavení.

Ukrajinská vojenská rozvědka dokonce v prosinci uvedla, že se ruské jednotky nedaleko Kupjansku v Charkovské oblasti nakazily „myší horečkou“ – nemocí, kterou přenáší hlodavci a která způsobuje krvácení očí, vyrážky, zvracení i problémy s ledvinami.

Nákaza podle ukrajinské rozvědky výrazně snížila bojeschopnost nepřítele. O tom, zda měla dopad i na její vlastní vojáky, se ovšem nezmiňovala. Informace o šířící se nemoci se nepodařilo nezávisle ověřit.

Nepomáhá jed ani kočky

Pro zvýšený výskyt hlodavců existuje hned několik vysvětlení. Roli hrají změny počasí i způsob, jakým se myši páří, ale i situace na frontě, která je v poslední době více méně statická.

„Minulou zimu jsem žádné myši nevídal, ale letos na podzim a na začátku zimy jich jsou houfy,“ uvedl v listopadu pro agenturu AFP voják Dmytro.

Ukrajinští vojáci tvrdí, že udělali všechno, aby se hlodavců zbavili. Nejdříve zkoušeli jed, pak na myši pustili kočku, ani to ale nezabralo. „Kočka může chytit jednu nebo dvě myši, když je jich ale 70, není to reálné,“ popisuje Kira.

Podle Ihora Zahorodniuka z Národního muzea historie Ukrajiny se situace v dohledné době nevyřeší. „Bude stále větší zima a (myši) budou do zákopů zalézat ještě více. Situace se nezlepší, dokud si tím všichni neprojdou,“ tvrdí.

@sashabayda

#зсу#бліндаж#миші#томіджері#перемога#тваринки#війнавукраїні#славаукраїні#росіятериторист

♬ оригінальний звук - Саша Байда66

Reklama

Související témata:

Doporučované