Hlavní obsah

Na indonéské Sumatře vybuchla sopka, oblak popela dosahuje tří kilometrů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sopka Marapi na indonéském ostrově Sumatra v neděli vybuchla. Podle místního úřadu pro ochranu přírody bylo v době erupce na sopce 70 turistů. Záchranáři se je nyní snaží dostat do bezpečí.

Článek

Na indonéském ostrově Sumatra dnes vybuchla sopka Marapi. Oblak dosahuje výšky tří kilometrů, jeho bílošedý popel zasypal okolní oblast. Podle úřadů si erupce zatím nevyžádala žádné oběti ani hmotné škody, informovala dnes agentura DPA.

V přilehlém okrese Agam obloha s příchodem mraku potemněla. Obyvatelé byli vyzváni, aby zůstali ve svých domovech.

Server Bisnis.com s odvoláním na místní úřad pro ochranu přírody uvedl, že v době erupce bylo na sopce 70 turistů. Záchranáři se je nyní snaží dostat do bezpečí. Všechny turistické stezky na sopce byly dočasně uzavřeny.

Prvotní výbuch sopky vysoké 2981 metrů trval téměř pět minut, uvedl mluvčí indonéského úřadu pro zvládání katastrof Abdul Muhari. Podle vulkanologů však stále pokračují sekundární erupce. Podle indonéského vulkanologického centra PVMBG vykazovala jedna z nejaktivnějších sopek na Sumatře zvýšenou aktivitu od ledna.

Indonésie leží na takzvaném tichomořském ohnivém kruhu - geologicky nejaktivnější oblasti na Zemi, kde jsou sopečné výbuchy a zemětřesení častá. V Indonésii se nachází přibližně 130 aktivních sopek.

Reklama

Doporučované