Hlavní obsah

Na Kanárské ostrovy za tři dny připlulo přes 1000 migrantů, tvrdí Španělsko

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Lodě a čluny vyrážejí ze západní Afriky na Kanárské ostrovy často přeplněné. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle španělských úřadů dorazilo jen v lednu na Kanárské ostrovy 7270 migrantů. Je to zhruba tolik, jako v prvních šesti měsících loňského roku.

Článek

Na Kanárské ostrovy během posledních tří dnů připlulo více než 1000 migrantů ze subsaharských zemí. Celkem dorazili v 18 člunech, uvedla v pondělí agentura AP s odvoláním na španělskou námořní záchrannou služba. V jednom z člunů bylo nalezeno i tělo člověka, který cestu nepřežil.

Souostroví u severozápadní Afriky zaznamenalo v posledních týdnech prudký nárůst příjezdů migrantů, o nebezpečnou cestu se pokouší stále více lidí ze západní Afriky. Většina lodí vyplouvá z Mauritánie. Španělský premiér Pedro Sánchez a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek západoafrickou zemi navštíví, aby se pokusili místní úřady přesvědčit k omezení odjezdů migrantů.

Španělsko a Evropská unie podle AP uzavřely s Mauritánií i sousedním Senegalem dohody o spolupráci, jejichž cílem je právě pokusit se snížit počet migrantů připlouvajících na ostrovy. Někteří mladí lidé však trvají na tom, že se chopí své šance, a tvrdí, že doma je málo příležitostí a někdy i politické nepokoje.

Španělské ministerstvo vnitra uvádí, že celkem v loňském roce připlulo na lodích rekordních 55 618 migrantů, což je téměř dvojnásobek oproti předchozímu roku. Většina z nich mířila právě na Kanárské ostrovy. Španělská nezisková organizace Caminando Fronteras (Putování po hranicích) pak uvádí, že při pokusu dostat se lodí do Španělska v loňském roce více než 6600 migrantů zemřelo.

Reklama

Doporučované