Hlavní obsah

Na straně Rusů bojují neonacisté. Volají po mučení zajatců, píše britský list

Foto: Profimedia.cz

Členové Wagnerovy skupiny pokládají protitankové miny nedaleko města Bachmut v Doněcké oblasti. Snímek je z letošního září.

Reklama

Článek

Ve válce na Ukrajině využívá Rusko služeb vojenských uskupení, která se otevřeně hlásí k nacismu.

Píše o tom britský list The Guardian s tím, že kromě nechvalně známé Vagnerovy skupiny je to také samozvaná skupina „Task Force Rusich“, která vyzývá k likvidaci válečných zajatců.

Podle listu výslovně obhajuje jejich mučení včetně „odstraňování částí těla“. Guardian upozorňuje na kanál skupiny na sociální síti Telegram. Konkrétně na zprávu odeslanou 22. září, která obhajuje „okamžité zničení vězňů“.

List také připomíná, že kanál skupiny na Telegramu obsahuje konkrétní a podrobné pokyny k „likvidaci válečných zajatců z řad ukrajinských ozbrojených sil“.

Mezi klíčové body podle listu patří i výslovné pokyny k vraždění zajatců po výslechu a je zde publikován také požadavek, aby rodiny zavražděných zajatců zaplatily za souřadnice těl jejich blízkých.

„Rusich je skupina, která se otevřeně hlásí k neonacismu a podporuje páchání válečných zločinů na Ukrajině,“ říká výkonný ředitel londýnské iniciativy Tech Against Terrorism Adam Hadley s tím, že skupina „s největší pravděpodobností operuje na příkaz Kremlu“.

Vagnerova skupina

  • Vagnerova skupina byla poprvé vyslána do akce v roce 2014 během anexe Krymu. Rusko konstantně popírá, že má jakékoliv vazby na tuto organizaci, avšak mnohá vyšetřování ukázala opak.
  • Jedná se o žoldáckou polovojenskou organizaci, která čítá asi pět tisíc vojáků, jak píše BBC. Její zakladatel Dmitrij Utkin, řečený Vagner, byl známým sympatizantem nacistické ideologie.
  • Militantní skupina se účastnila ruských vojenských operací na Krymu, v Africe, v Sýrii, v Mali a také na Ukrajině. Skupina čelí mimo jiné obviněním ze strany OSN z násilí páchaného na civilistech v Mali. Aktuálně se prošetřují její aktivity na Ukrajině, přičítá se jí např. masakr civilistů v Buče.

Web trmlabs.com pak píše, že členové skupiny „Task Force Rusich“ jsou známí svou brutalitou a vazbami na neonacistickou ideologii a symboliku. Podle webu bojovali ve službách Kremlu už v Sýrii či ve válce na Krymu v roce 2014 a během letošní ruské invaze na Ukrajinu byli tito bojovníci spatřeni v bojích na Donbasu, v Chersonu a Charkovské oblasti.

Analýza společnosti TRM, která monitoruje trh s kryptoměnami, pak ukazuje, že Task Force Rusich od března 2022 získala prostřednictvím příspěvků více než 100 tisíc dolarů v kryptoměnách.

Americké ministerstvo financí i v reakci na to v polovině září oznámilo, že proti skupině zasáhne. Skupinu „Task Force Rusich“ přitom popisuje jako „neonacistickou a polovojenskou“ a také uvádí, že se účastní bojů na Ukrajině ve službách ruské armády.

Již citovaný výkonný ředitel londýnské iniciativy Tech Against Terrorism Adam Hadley v Guardianu vyzval demokratické státy, aby „prozkoumaly možnost, zda by nebylo vhodné označit skupinu Rusich či Vagnerovu skupinu za teroristické organizace“.

„Věříme, že další odhalování činnosti skupiny téměř jistě výrazně sníží její schopnost koordinovat útoky, verbovat další členy a šířit propagandu pomocí internetových platforem a aplikací pro zasílání zpráv,“ dodal.

Reklama

Doporučované