Hlavní obsah

Na Ukrajině našli tělo pohřešovaného Brita. Ve stejný den Rusové útočili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zničené domy po ruském útoku. Ilustrační snímek.

Reklama

Po měsíci hledání našly ukrajinské úřady tělo mrtvého bývalého britského vojáka, který dobrovolně narukoval do ukrajinské armády. Ve stejný den Charkov zažil další ruský útok. Zemřeli dva lidí.

Článek

Po 36letém bývalém výsadkáři britské armády Danielu Burkovi se pátralo už od 16. srpna. Teď jeho tělo po měsíci hledání objevily ukrajinské úřady, píše Ukrajinská pravda. Policie z jeho rodného Manchesteru uvedla, že spolupracuje s Burkovou rodinou a úřady na Ukrajině, aby usnadnila oficiální identifikaci a repatriaci těla.

„Pro Danielovu rodinu je to těžké období a naši policisté jsou s rodinou ve spojení a nabízejí jí podporu. Danielova rodina požádala o zachování soukromí v této těžké době,“ uvedl detektiv Lewis Hughes.

Burkova matka Diane minulý týden deníku Manchester Evening News řekla, že ukrajinská policie rodině sdělila, že policisté prohledali jeho záporožský byt. Ten měl být prázdný, bez známek vloupání a s třikrát zamčenými dveřmi.

Řekla, že ukrajinské úřady se pomocí kamerových záznamů snaží vypátrat jeho pohyb 11. srpna, kdy byl naposledy spatřen. Tehdy spolu také naposledy mluvili. Úřady si od toho slibují, že by jim to mohlo objasnit příčinu smrti.

Burk byl zkušený voják. Po službě v Afghánistánu bojoval po boku Západem podporovaných kurdských bojovníků v Sýrii a poté vytvořil vlastní dobrovolnickou jednotku na Ukrajině známou jako Dark Angels. Později se spíš zabýval evakuací na frontě.

Jsou to obyčejní civilisté

Ve stejný den, kdy bylo nalezeno Burkovo tělo, zažil Charkov další ruský raketový útok. Celkem šest raket za jeden den – tři rakety Iskander K a tři rakety S-300 – mířily na dvě lokality v Cholodnohirském okrese. Jejich cílem se staly soukromé domy a dvě civilní auta, přičemž dva cestující zemřeli a další dva utrpěli zranění, píše Censor.

„Stěny byly zničeny, okna rozbita, na místě už naši pracovníci odstranili úlomky trupu, základnu křídla a řídicí mechanismus raketového komplexu Iskander K. Zranění byli převezeni do nemocnice, jsou to obyčejní civilisté,“ napsal Serhij Bolvinov, vedoucí vyšetřovacího oddělení GUNP.

Přibližně ve stejnou dobu ruské jednotky ostřelovaly Kozaču Lopan také v Charkovské oblasti a poškodily soukromé domy a obchody, uvádí Ukrinform.

Reklama

Doporučované