Hlavní obsah

Záběry z Krymu ukazují, jak moc Ukrajinci poškodili cennou ruskou loď

Bez komentáře: Zasažená ruská loď Minsk. Aktuálně se využívala primárně k logistice. Poškozena byla i ruská ponorka Rostov na Donu.Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Záběry ze sevastopolského doku ukazují, že nástavba lodi Minsk se částečně zřítila. Oprava plavidla se zdá být nepravděpodobná.

Článek

Ukrajinci ve středu provedli útok na přístav Sevastopol a poškodili ruskou ponorku a výsadkovou loď. Záběry z místa ukazují poškození ruské lodi po zásahu střel.

Poškození obou plavidel potvrdila i ruská strana, podle které budou „plně opravena a vrátí se do služby“. Analytici nicméně s odkazem na dostupné informace odhadují, že to vzhledem k rozsahu škod viditelných na snímcích není pravděpodobné.

Zejména to platí v případě lodě Minsk, jejíž poškození je viditelné na úvodním videu. Záběry na svém twitterovém účtu zveřejnil respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute.

O zásahu plavidla s odkazem na stejné záběry, které se objevily na sociálních sítích, informovaly i další zdroje.

„Záběry ruské lodi třídy Ropucha ‚Minsk‘ zasažené ukrajinskou střelou s plochou dráhou letu v suchých docích v Sevastopolu. Poškození je vážné, nástavba se částečně zřítila do lodi,“ napsal účet OSINTtechnical, spravovaný analytikem z amerického think-tanku Centrum námořní analýzy (CNA).

Více o ukrajinských útocích na okupovaný Krym

Ukrajincům se podařilo poškodit ruskou ponorku a výsadkovou loď v Sevastopolu na okupovaném Krymu. Kyjev hlásil i likvidaci systému S-400 Triumf. Jestli se potvrdí i druhá zpráva, přišlo by Rusko v krátké době o dvě supercenné zbraně.

Loď Minsk se řadí do třídy s označením Ropucha. Jde o plavidlo sovětské výroby, které ve válce Rusko podle analýzy serveru Naval News aktuálně využívá primárně k logistice.

„Tyto lodě se přesunuly z role klasických výsadkových lodí k obyčejnějšímu, ale přesto klíčovému úkolu přepravy,“ uvádí článek s dodatkem, že Ukrajina už jednu loď tohoto typu zasáhla při útoku námořním dronem 3. srpna. Z dostupných informací se tedy útok jeví jako velká ztráta pro Rusko.

Při útoku na ponorku Ukrajina pravděpodobně použila těžkou střelu Storm Shadow, nebo její francouzskou verzi SCALP-EG, což by mělo být pro křehké podvodní plavidlo fatální. Rozsah poškození ponorky není znám. Satelitní snímky však naznačují, že byla přímo zasažena (více zde).

Reklama

Související témata:
Vojenská plavidla

Doporučované