Hlavní obsah

Ukrajina dostane vytouženou zbraň. Ale musela slíbit, že nevystřelí do Ruska

Foto: MBDA

Raketa Storm Shadow na francouzském bojovém letounu před vzletem z letadlové lodi Charles de Gaulle. Snímek zveřejněný výrobcem.

Reklama

Kyjev dostane od Londýna rakety s dostřelem asi 250 kilometrů. To je zdaleka nejvíc ze všech Ukrajině dostupných zbraní. Podle Velké Británie se Kyjev zavázal, že nezaútočí na ruské území, ostřelování Krymu ale není vyloučené.

Článek

Britský ministr obrany Ben Wallace ve čtvrtek oficiálně potvrdil, že Londýn Kyjevu poskytne střely s plochou dráhou letu Storm Shadow. Po několika dnech spekulací je tak potvrzené, že Ukrajina má skutečně dostat zbraň, po které volá už od začátku války.

O raketách britsko-francouzské výroby se mluví jako o alternativě k vytouženým americkým raketám ATACMS s dostřelem 300 km, které Washington Ukrajině dosud odmítá poskytnout.

Nejdalekonosnější přírůstek do výzbroje

Raketa Storm Shadow má mít podle oficiálních parametrů dostřel dokonce až 560 kilometrů, její exportní verze, která s nejvyšší pravděpodobností poputuje právě i na Ukrajinu, nicméně dostřelí do vzdálenosti kolem zhruba 250 kilometrů (některé zdroje uvádí až 290 km). I to je nicméně poměrně blízko dostřelu zmiňovaných ATACMS a hlavně o hodně dál než u zbytku dosavadního ukrajinského arzenálu.

Standardní munice do západních raketometů poskytnutých Ukrajině má totiž dostřel kolem 90 kilometrů. Na začátku února k tomu USA Ukrajině slíbily, že dodají i nově vyvinuté střely GLSDB s dostřelem 150 kilometrů (dodejme, že dosud není jisté, s jakým úspěchem nebo jestli vůbec je Ukrajina využívá).

Nad rámec toho se také už dlouho hovoří o čistě ukrajinských dalekonosných zbraních, zejména dronech, které zřejmě měly na svědomí například loňské útoky na ruská vojenská letiště. Zatím ale zjevně nejde o široce využívanou zbraň, a proto lze rakety Storm Shadow považovat za nejdalekonosnější přírůstek do ukrajinské výzbroje.

Peníze z ruských raket v Praze?

Rodina šéfa ruského holdingu, který vyrábí rakety vysílané na Ukrajinu, vydělává na zbrojních obchodech. Na jeho zetě jsou napsané nemovitosti v Praze a luxusní vozy.

Ukrajina se podle britského ministra zavázala, že rakety Storm Shadow nepoužije k útoku na území za hranicemi Ruska. Konkrétně Wallace podle Sky News řekl, že zbraň bude moct být použita „pouze na svrchovaném území Ukrajiny“.

Americká televize CNN k tomu nicméně dodává, že britští představitelé jako o suverénním území Ukrajiny opakovaně hovoří i o Krymu, což naznačuje, že Ukrajincům se možná otvírá cesta k útokům na cíle přímo na poloostrově.

Dostřel 250 kilometrů by měl přitom zaručovat možnost zasáhnout jeho značnou část. Například z Ukrajinou kontrolovaného Chersonu dosáhne 250 kilometrů dlouhá vzdušná čára až do centra Sevastopolu, největšího města na Krymu. CNN v článku vydaném ještě před oficiálním oznámením cituje nejmenovaný zdroj z americké armády, podle kterého je Storm Shadow „z pohledu maximálního dostřelu opravdovým game-changerem“.

Vhodné i k útoku na Kerčský most

Britsko-francouzské rakety navíc vynikají i svou velikostí a nosností. Výrobce uvádí, že samotná raketa váží 1300 kilogramů a měla by nést bojovou hlavici BROACH, která je se svou hmotností asi 450 kg ještě těžší než například celá raketa GLSDB.

Ukrajinský Kyiv Post Storm Shadow popisuje jako raketu, která se k cíli přibližuje rychlostí asi 0,8 machu, tedy pomaleji než rychlostí zvuku, a je naváděná pomocí GPS a mapování terénu. V první fázi letí velmi nízko (10 až 15 metrů), aby se vyhnula protivzdušné obraně. Když se přiblíží k cíli, vzlétne výš, aby senzory mohly potvrdit cíl, načež zaútočí.

Úspěchy ukrajinské protivzdušné obrany

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřeluje denně ruské rakety v hodnotě desítek milionů dolarů. Potýká se ale s nedostatkem munice a brzy bude muset řešit, zda ochránit spíše vojenské cíle na frontě, nebo města.

Hlavice je dvoustupňová, což raketě podle Fabiana Hoffmana, analytika z projektu Oslo Nuclear při Univerzitě v Oslu, dává schopnost nejprve prorazit beton či půdu a explodovat až uvnitř cíle.

„Raketa poskytne Ukrajině možnost mimořádně silného úderu proti zpevněným cílům na dlouhé vzdálenosti v operační a strategické hloubce,“ napsal k tomu Hoffman na twitteru. Není podle něj vyloučené, že raketu může sestřelit ruský protivzdušný systém S-300. Přesto se podle Hoffmana Storm Shadow může hodit na ostřelování strategických cílů, jako je například Kerčský most. A to dokonce víc než americké ATACMS.

O tom, jak velkou roli nová zbraň ve válce může sehrát, ale budou z velké části rozhodovat zatím neznámé faktory – kolik jich Ukrajina dostane a jak s nimi naloží.

Zpráva o nové zbrani pro Ukrajinu přichází v době, kdy se očekává spuštění ukrajinské ofenzivy. K té se vyjádřil i prezident Volodomyr Zelenskyj, když v rozhovoru zveřejněném ve čtvrtek řekl, že ukrajinská armáda už má dost, aby „mohla vyrazit kupředu“, ale zatím by si postup nutně žádal vysoké ztráty, takže Ukrajina potřebuje „o trochu víc času“.

Reklama

Doporučované