Hlavní obsah

Na spuštění protiofenzivy potřebujeme víc času, říká Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dmytro Larin, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Zelenskyj se obává, že v případě rychlého spuštění protiofenzivy by Ukrajina zaznamenala vysoké ztráty. „To je myslím nepřijatelné,“ řekl v rozhovoru pro BBC a další média.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu zchladil očekávání brzkého spuštění nové protiofenzivy proti okupačním silám. Kyjev na její zahájení podle něj potřebuje víc času a především další dodávky slíbené zahraniční pomoci, například obrněná vozidla.

„S tím, co už máme, můžeme vyrazit kupředu a být, myslím, úspěšní,“ řekl v rozhovoru, který v Kyjevě poskytl médiím sdruženým v Evropské vysílací unii, včetně BBC. „Ale ztratili bychom mnoho lidí. To je myslím nepřijatelné. A tak musíme počkat. Potřebujeme o trochu víc času,“ dodal Zelenskyj.

Kyjev o další protiofenzivě mluví už několik měsíců, analytici její začátek očekávali na jaře, možná začátkem května. V poslední době se ukrajinští představitelé k možnosti spuštění akce vyjadřují rozporuplně.

Například ministr obrany Oleksij Reznikov minulý týden sice řekl, že přípravy na tuto akci jsou ve finále, ale těsně předtím se zároveň snažil mírnit očekávání, která jsou s tím spojená – souhlasil, když je novinář označil za „přehnaná“.

„Dřív nikdo nevěřil ve vítězství. Dřív všichni chtěli, aby Ukrajina alespoň nějakým minimálním způsobem přežila, aby se nějaká její část zachovala. Ale když ukrajinské síly dosáhly úspěchů, všichni začali ve vítězství věřit,“ prohlásil v rozhovoru pro server RBK-Ukrajina.

Rozhovor o ukrajinské protiofenzivě

Ukrajinský analytik Mychajlo Samus v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak by mohla vypadat očekávaná ukrajinská protiofenziva.

Reznikovův náměstek Volodymyr Havrylov pak v neděli v rozhovoru pro britský list The Independent řekl, že Rusko bude „panikařit“ v okamžiku, kdy Ukrajina zahájí svou protiofenzivu.

Tři možné směry útoku

O potenciálním směru ukrajinského útoku váleční experti debatují už několik měsíců. V úvahu podle nich přicházejí tři možnosti. Prvním možným směrem je útok na východě země. Takový útok by byl pro ukrajinské jednotky ohromně těžký, protože Rusové mají v této oblasti vybudovanou nejsofistikovanější obranu.

Druhou možností je vést útočné operace na jihu, tedy z Chersonu přes Dněpr na okupovaný poloostrov Krym. Tato možnost je také složitá. Ukrajinci by čelili složité logistické situaci, protože by museli dostat své vojáky a vybavení přes mohutný tok Dněpru.

Třetím scénářem je ofenziva středem směrem na okupovaný Melitopol v Záporožské oblasti a k pobřeží Azovského moře. Minulý týden ruská správa navíc zahájila evakuace z částí okupované Záporožské oblasti v blízkosti fronty, což může naznačovat, že očekává útok v tomto směru.

Pokud by se se ukrajinským jednotkám podařilo dostat až k pobřeží Azovského moře, zároveň by rozpůlily ruskou armádu vedví.

Okupované území na jihu Záporožské oblasti tvoří jediné pozemní spojení mezi Ruskem a okupovaným Krymem. Kdyby byla ukrajinská protiofenziva úspěšná, zůstalo by pouze spojení přes Kerčský most, který se už v minulosti stal terčem ukrajinských útoků. Ukrajině by se tak postupně otevřela cesta na Krym.

Rusové ale s variantou útoku tímto směrem dlouho počítají. Proto už delší dobu budují rozsáhlou síť zákopů nejen na jihu Záporožské a Chersonské oblasti, ale i přímo na severu Krymu (psali jsme zde).

Ukrajinský analytik Mychajlo Samus to považuje za důkaz, že Rusové předpokládají útok právě v tomto směru. „Ruská armáda přistoupila ke strategické obraně, reálně bojuje jen na pár úsecích,“ dodal v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované