Hlavní obsah

Krym se bojí. Usilovně buduje opevnění

Foto: Profimedia.cz

Systém zákopů tvoří frontovou linii na jihu Ukrajiny na obou stranách. Ilustrační snímek

Reklama

Ruskem jmenovaný šéf Krymu Sergej Aksjonov prohlásil, že vytvoření linie opevnění na poloostrově je zárukou jeho bezpečnosti. Zprávy o stavbě zákopů na Krymu potvrdili i představitelé Ukrajiny.

Článek

Ukrajina vynakládá značné úsilí, aby Rusku okupaci Krymu co nejvíce znepříjemnila. Ruská armáda ale nezahálí a usilovně pracuje na tom, aby poloostrov, který Moskva nezákonně anektovala už v roce 2014, opevnila. To zahrnuje i najímání dělníků na stavbu opevnění a zákopů.

Rusové nenechávají nic náhodě. Interaktivní mapa, kterou zveřejnil Brady Africk z amerického think-tanku American Enterprise Institute, ukazuje na Krymu nově postavená rozsáhlá obranná opevnění, jako jsou zákopy, například u města Armjansk.

Satelitní snímky rovněž ukázaly, že Rusko nahromadilo značné množství techniky a výzbroje na několika místech na severu Krymu.

Denys Chystikov, který má v ukrajinské prezidentské kanceláři na starosti Krym, tyto spekulace potvrdil. V pátek podle webu The New Voice of Ukraine prohlásil, že opevnění se buduje na pobřeží a u hranic s pevninskou Ukrajinou, ale také hlouběji uvnitř Krymu.

„Děje se tak proto, aby se místnímu obyvatelstvu ukázalo, že se poloostrov připravuje na odražení útoku,“ domnívá se Chystikov. Podle něj začaly práce v odlehlých oblastech Krymu 24. března.

Ruský nezávislý mediální projekt Verstka píše, že na opevňovací práce jsou potřeba desítky lidí. Ukrajinská armáda tvrdí, že k práci jsou nuceni i místní obyvatelé a že obranné opevnění se buduje zejména mezi městy Išun a Vojinka na severu Krymu.

V posledních měsících se objevují tvrzení, že ruské firmy naléhavě hledají pro výstavbu zákopů a opevněných pozic na poloostrově stavbaře a tesaře. Na serveru Avito, ruské obdobě eBay, se objevily inzeráty, které nabízejí až 7000 rublů (asi 2000 korun) denně za tuto práci.

Z Krymu

Podle agentury Interfax ruský prezident Vladimir Putin na Krym přijel při příležitosti devátého výročí připojení poloostrova k Rusku.

Ruské námořnictvo tvrdí, že zničilo ukrajinské bezpilotní stroje u přístavu Sevastopol na Krymu. Rozsah škod útoku na přístav zatím zůstává neznámý.

Ne vždy je to však nejbezpečnější práce. Ukrajinské síly raketami a drony ostřelují zákopy v blízkosti frontové linie. Existují nepotvrzené zprávy o zraněných civilistech i o případech zabití dělníků.

Podle informací z různých neověřených zdrojů tvoří značnou část dělníků na těchto stavbách především imigranti ze střední Asie a Afriky. Někteří z nich také tvrdí, že je podvedli a nedostali zaplaceno v souladu s původními podmínkami.

Stavební práce na hranicích Krymu jsou dalším signálem, že jarní ukrajinská protiofenziva pravděpodobně začne na jihu země, napsal web CNN s odkazem na zdroje z ukrajinské rozvědky. Ze strany ruské armády tak může být příprava obranných valů prozíravým krokem.

Představitelé ukrajinské rozvědky se také nechali slyšet, že strategickým cílem případné protiofenzivy bude přetnout pozemní koridor mezi Krymem a ruskou hranicí podél Azovského moře.

Zda se ukrajinské síly skutečně pokusí vstoupit na Krym, je otázkou. Kyjev dlouhodobě tvrdí, že usiluje o osvobození celého území Ukrajiny. K velké nelibosti ukrajinského vedení se k takové perspektivě zejména někteří američtí představitelé staví chladně, tvrdí CNN. Podle stanice se obávají, že by to mohlo vést k nepředvídatelné eskalaci konfliktu.

I tak se ale Ukrajincům daří na Krym útočit. Minulý týden se objevily informace o explozích v krymském městě Džankoj. Ukrajinská rozvědka oznámila, že byly způsobeny úderem proti ruským řízeným střelám Kalibr, přepravovaným po železnici.

Není možné potvrdit, že střely Kalibr byly zničeny. Rusko však skrze tiskovou agenturu TASS uvedlo, že zahájilo vyšetřování „nedávného útoku dronu odraženého ruskými systémy protivzdušné obrany poblíž města Džankoj“, které je jedním z hlavních uzlů pro ruskou techniku pohybující se přes Krym.

Dva dny po výbuchu v Džankoji se rozzářila noční obloha nad Sevastopolem – domovem Černomořské flotily. Video na sociálních sítích ukazovalo velký výbuch v oblasti přístavu. Gubernátor města uvedl, že ruská obrana zmařila útok, při němž Ukrajina použila námořní drony. Od začátku invaze to nebyla první podobná událost v sevastopolském přístavu.

Tento týden ve středu pak portál Ukrajinska pravda informoval o výbuchu ve městě Hvardijske ve střední části poloostrova, kde leží ruská letecká základna. Na sociálních sítích se objevily fotografie zachycující sloup dýmu, ale okupační správa to popřela.

Reklama

Doporučované