Hlavní obsah

Video: U okupovaného Sevastopolu zřejmě útočila skupina vodních dronů

Bez komentáře: Údajné záběry vodní autonomní techniky, která útočí na krymský přístav Sevastopol. Na úvodním snímku jsou údajné ukrajinské vodní drony objevené na podzim.Video: twitter/H I Sutton

 

Reklama

Ruské námořnictvo tvrdí, že zničilo ukrajinské bezpilotní stroje u přístavu Sevastopol na Krymu. Rozsah škod útoku na přístav zatím zůstává neznámý.

Článek

Vojenské prohlášení s odkazem na tamního gubernátora Michaila Razvožajeva citovala agentura AFP. Tři útočící „objekty“ byly podle něj zničeny a akce si nevyžádala oběti ani zraněné.

„Černomořská flotila odrazila útok bezpilotního stroje na Sevastopol,“ uvedl na telegramu Ruskem dosazený gubernátor Michail Razvožajev. Dodal, že výbuchy rozbily okna v okolních budovách. Ruská státní agentura TASS uvedla, že šlo o hladinovou autonomní techniku.

I analytik a expert na námořní vojenství H. I. Sutton uvedl, že přístav vzaly útokem nejen ukrajinské drony, ale s největší pravděpodobností i vodní autonomní technika.

Jak odborník dodává, spolehlivé informace o rozsahu akce ale chybí. Ukrajina k útoku oficiálně mlčí a Rusko hlásí jen minimální škody. Video z pobřeží ukazuje údajné autonomní plavidlo, které se dostalo do blízkosti přístavu, než ho následně zničí tamní obrana. Z exploze ale není patrné, jaké zařízení vybuchlo.

Podle ruských médií byla v souvislosti s útokem v Sevastopolu přerušena civilní doprava v přístavu, shrnuje ČTK. I to by mohlo naznačovat, že útok nebyl veden jen ze vzduchu, ale i po vodě.

Kontrola nad Černým mořem

Rusko si dlouhodobě udržuje velkou míru kontroly nad Černým mořem. Zřícení amerického dronu ukázalo, že se jí nehodlá vzdát.

Útok byl podle Suttona možná proveden stejným typem bezpilotních plavidel, o jejichž existenci poprvé informovalo Rusko loni v září (psali jsme zde). Podezřelé zařízení Rusové nalezli na pláži poblíž Sevastopolu a vojenští experti už tehdy spekulovali, že jde zřejmě o neznámý typ mořského kamikadze dronu.

Stroj typu kamikadze s odpalovací hlavicí je zcela bez posádky, ačkoli může být tažen jiným plavidlem. Plavidlo je podle webu Naval News malé, ale účelné. Pohání ho jediný motor umístěný na palubě. To naznačuje, že bude schopno relativně vysokého výkonu, a že tak bude značně rychlé.

Takto malé plavidlo, které je velké asi jako kajak, je pravděpodobně také složité vůbec zachytit na radaru. Přesné specifikace nejsou k dispozici. Nelze také vyloučit, že stroj slouží ke sledovacím a průzkumným misím.

Razvožajev později na svém telegramu uvedl, že „situace je pod kontrolou“, a odmítl zprávy o evakuaci lidí z poloostrova a řekl že jde o „lež“ šířenou Kyjevem.

V pondělí otřásly výbuchy krymským železničním uzlem Džankoj. Tam byly podle ukrajinské rozvědky zničeny střely s plochou dráhou letu Kalibr převážené po železnici a určené zřejmě pro lodě ruské Černomořské flotily. Více o útoku zde.

Reklama

Doporučované