Hlavní obsah

Ukrajinci vylepšili ochranu nebe, čeká je ale nepříjemné dilema

Foto: Profimedia.cz

Systém protivzdušné obrany patriot na ilustračním snímku ze slovenské základny Sliač.

Reklama

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřeluje denně ruské rakety v hodnotě desítek milionů dolarů. Potýká se ale s nedostatkem munice a brzy bude muset řešit, zda ochránit spíše vojenské cíle na frontě, nebo města.

Článek

V noci na úterý odpálili Rusové na Ukrajinu celkem 25 střel s plochou dráhou letu, z nichž 23 zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Oznámil to velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk s tím, že okupanti útočili i ve svůj „svatý den“, tedy 9. května, kdy slaví vítězství nad nacistickým Německem.

Noční útok začal v deset hodin večer, kdy z lodí v Černém moři odpálili ruští vojáci osm raket Kalibr. Terčem měla být místa na východě Ukrajiny, rakety ale žádnou škodu nezpůsobily, protivzdušná obrana sestřelila všech osm. Okolo čtvrté hodiny ranní pak Rusové vypálili 17 raket Ch-101 a Ch-555, z nichž Ukrajinci zneškodnili 14.

Podle časopisu Forbes stojí jedna raketa Kalibr 6,5 milionu dolarů (138 milionů korun), jedna raketa Ch-101 pak 13 milionů dolarů, zatímco Ch-555 vyjde na 7,5 milionu. Ukrajinské vedení nespecifikovalo, kolik kterých raket typu Ch Rusové použili, i kdybychom ale počítali pouze s levnějším typem Ch-555, vyšly by zničené rakety z nočního útoku na 157 milionů dolarů (asi 3,4 miliardy korun).

Ukrajina bude muset šetřit municí

Jejich sestřelení je tak pro Ukrajince jednoznačně dílčí úspěch, ale nemusí to znamenat, že to tak bude i nadále. Kyjev proto dál volá po nových zbraních i munici.

Kvůli dodávkám dalších systémů protivzdušné obrany naléhal na evropské i americké partnery na začátku května prezident Volodymyr Zelenskyj: „Spolupracujeme s našimi partnery co nejaktivněji na tom, aby byla ochrana našeho nebe ještě spolehlivější,“ řekl Zelenskyj ve svém nočním videoproslovu. Reagoval tak na ruské útoky z předchozího dne. Zelenskyj zdůraznil, že se Ukrajincům podařilo o předchozí noci sestřelit 15 ruských raket. „Bohužel ale ne všechny,“ dodal.

Přečtěte si o ruském Dni vítězství

Ruský diktátor Vladimir Putin pronesl na Rudém náměstí projev plný lží a ublíženosti:

„Ukrajině se díky dodávkám západních systémů protivzdušné obrany krátkého, středního a dlouhého dosahu podařilo výrazně posílit své obranné kapacity, nicméně značným problémem je docházející munice do těchto systémů. Jakkoliv nemáme přesná aktuální čísla, uniklé dokumenty z USA naznačují, že se zásoby ztenčily ještě výrazně více, než jsme si mysleli. Ukrajina tak bude muset postupně více šetřit a kontinuálně řešit dilema, jak efektivně využívat těchto systémů současně pro obranu měst a vojenských cílů na frontě,“ řekl Seznam Zprávám Michal Smetana, výzkumný pracovník a pedagog na Institutu mezinárodních studií FSV UK a vedoucí Peace Research Center Prague.

Na začátku války byla Ukrajina závislá pouze na protivzdušných systémech sovětské výroby, jako je S-300. Postupně ale dostala modernější západní systémy, jako je NASAMS (ten dodaly v listopadu Spojené státy), čtyři systémy IRIS-T z Německa a dva systémy Patriot (jeden od USA, jeden od Německa).

Minulý měsíc ministr obrany Oleksij Reznikov řekl, že právě systémy Patriot budou rozhodujícím faktorem při obraně ukrajinské infrastruktury proti balistickým raketám. Patrioty jsou schopné ničit cíle až ve vzdálenosti 150 km.

Celé území neochrání ani Patrioty

Vojenští experti nicméně tvrdí, že Ukrajina asi nikdy nebude schopná kvůli své velikosti ochránit celé území, zvláště proti útokům na tzv. měkké cíle, tedy cíle s nižší prioritou. Patrioty jsou totiž postavené na ochranu specifických cílů. Mohou sice chránit i širší území, ale stále relativně malé plochy – chránit celou zemi, jak to dělá Izrael se svou Železnou kopulí, vzhledem k rozloze Ukrajiny nelze.

„Sečteno a podtrženo: Stejně jako bylo obtížné zastavit Saddáma ve vypouštění raket Scud, je náročné zcela čelit všem Putinovým válečným zločinům, které bohužel zahrnují raketové útoky proti civilním cílům,“ napsal na twitteru Mark Hertling, bývalý velitel amerických pozemních sil v Evropě.

Ukrajina ohlásila úspěch

„Hypersonickou střelu Kinžal dosud nikdo nesestřelil. Teď se k tomu hlásí Ukrajina, prý využila americký systém Patriot. Pokud se to potvrdí, Rusko i Čína budou muset zjistit, jak střely vylepšit,“ říká pro SZ analytik Jan Ludvík.

Ukrajina nemůže spoléhat ani na to, že mezinárodní sankce znemožní Rusům vyrábět další „chytré rakety“: „Nedostatky mikročipů a dalších důležitých komponentů výrobu sofistikované vojenské techniky komplikují, ale to nutně neznamená, že je nemožná. Vedle toho, že si Rusko v této oblasti předem připravilo určité zásoby, existují i reporty o pokračujících dodávkách některých těchto komponentů skrze třetí strany, které proces výroby samozřejmě zpomalují a prodražují, ale do určité míry umožňují její pokračování,“ upozorňuje Michal Smetana.

V pondělí nicméně Zelenskyj prohlásil, že má dobrou zprávu ohledně dodávek munice. Zatím prý ale nenastal čas ji zveřejnit.

Reklama

Doporučované