Hlavní obsah

Na Ukrajině odvolali šéfa kybernetické obrany. Úřad vyšetřují kvůli korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Vedení ukrajinského úřadu pro kybernetickou obranu mělo zpronevěřit kolem 62 milionů hřiven. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kyjev odvolal šéfa úřadu pro kybernetickou obranu a jeho zástupce. Na úřadu zároveň probíhá vyšetřování z korupce kvůli údajném zpronevěření milionů hřiven. Boj s korupcí je jednou z podmínek pro vstup Ukrajiny do EU.

Článek

Ukrajinská vláda odvolala z funkcí šéfa úřadu pro kybernetickou obranu a jeho zástupce, jak napsal v pondělí vládní představitel na telegramu. Personální rozhodnutí padlo během vyšetřování, které na úřadu provádí protikorupční prokuratura.

„Jurij Fedorovič Ščyhol byl odvolán z funkce šéfa Státní služby pro speciální komunikace a ochranu informací Ukrajiny,“ uvedl na komunikační platformě Telegram Taras Melnyčuk, představitel vlády v parlamentu. Podle něj byl zbaven pozice také Ščyholův zástupce Viktor Žora.

Důvody odvolání Melnyčuk nesdělil. Agentura Reuters a další média však připomněly, že propuštění se časově shoduje s oznámením protikorupční prokuratury, která vyšetřuje vedoucí činitele úřadu kvůli podezření, že v roce 2021 pomocí nákupu předraženého softwaru zpronevěřili 62 milionů hřiven (39 milionů Kč). Jména vyšetřovaných prokuratura neuvedla.

Ukrajina zintenzivnila tažení proti korupci v souvislosti se svou snahou o vstup do Evropské unie, která boj s úplatkářstvím stanovila jako prioritu. Členské státy budou na prosincovém summitu jednat o možném zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou.

V neděli prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že odvolal velitelku zdravotnických sil v ukrajinské armádě Tetjanu Ostaščenkovou. Jsou podle něj zapotřebí „zásadně nové úrovně zdravotnického zabezpečení našich vojáků“. Deník Ukrajinska pravda k tomu uvedl, že na odvolání Ostaščenkové, která byla první ženou v čele některého z druhů vojsk v ozbrojených silách Ukrajiny, trvali sami armádní zdravotníci.

Reklama

Doporučované