Hlavní obsah

Na Ukrajině zabili kameramana Fox News i jeho místní kolegyni

Foto: Profimedia.cz

Kameraman Fox News Pierre Zakrzewski (vlevo) po boku svých kolegů před hotelem Intercontinental v Kyjevě.

Reklama

aktualizováno •

Válka na Ukrajině si vyžádala životy dalších novinářů. Při ostřelování zemřel americký kameraman Fox News Pierre Zakrzewski a jeho čtyřiadvacetiletá místní spolupracovnice Oleksandra Kuvšynová.

Článek

Televize Fox News v úterý v interním prohlášení informovala zaměstnance o smrti dlouholetého kameramana Pierrea Zakrzewského, který se v pondělí s kolegy ocitl pod palbou ruských jednotek. Později doplnili také zprávu o úmrtí jejich místní spolupracovnice Oleksandry Kuvšynové, která Zakrzewského doprovázela.

Reportér Benjamin Hall, který Zakrzewského a Kuvšynovou doprovázel, podle komuniké šéfky Fox News Suzanne Scottové zůstává hospitalizován.

Okolnosti smrti novinářů nejsou příliš jasné, kromě toho, že přišli o život při práci, když s Hallem autem projížděli obcí Horenka poblíž letiště Hostomel severozápadně od Kyjeva.

V posledních dnech se ovšem množila tvrzení o střelbě ruských vojáků na zástupce médií nebo civilní obyvatelstvo. Pod palbou se na začátku měsíce ocitl i tým českého webu Voxpot v čele s jeho šéfredaktorem Vojtěchem Boháčem.

O víkendu na Ukrajině přišel o život americký filmař Brent Renaud. Podle ukrajinských úřadů jej zabila ruská palba. Zranění při stejném incidentu ve městě Irpiň utrpěl jeho kolega Juan Arredondo. Horenka, kde byl podle Scottové zabit kameraman Zakrzewski, leží nedaleko Irpině. Oblast severozápadně od centra Kyjeva je už několik dní dějištěm bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami.

Zakrzewski ve Fox News pracoval řadu let a pomáhal v americké televizi pokrývat i války v Iráku, Afghánistánu a Sýrii. „On byl naprostý poklad,“ napsal na twitteru moderátor Fox News John Roberts. Poklonu zabitému novináři složila i reportérka CNN Clarissa Wardová, která je v těchto dnech také na Ukrajině. „Mimořádná povaha a ohromný talent a jeden z nejmilejších, nejzdvořilejších kolegů na cestách. Naprosto srdcervoucí,“ napsala.

Spolu se Zakrzewským přišla v pondělí o život také lokální spolupracovnice Fox News Oleksandra „Saša“ Kuvšynová. Informoval o tom poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. V prvotním prohlášení Fox News se o Kuvšynové nepsalo, později ovšem stanice tuto informaci potvrdila.

Kuvšynová, které bylo pouhých čtyřiadvacet let, působila během války na Ukrajině jako konzultantka Fox News na místě.

„Saše bylo pouhých čtyřiadvacet let a byla naší konzultantkou na Ukrajině. Pomáhala našim týmům orientovat se v Kyjevě a okolí a zároveň shromažďovala informace a hovořila se zdroji. Byla neuvěřitelně talentovaná a celé týdny přímo spolupracovala s celým naším tamním týmem a pracovala nepřetržitě, aby se svět dozvěděl, co se v její zemi děje,“ uvedla šéfka Fox News Suzanne Scottová.

„Při včerejším útoku u Kyjeva jsme ztratili krásnou statečnou ženu - Oleksandru Kuvšynovou - Sašu,“ napsala na Twitteru vedoucí producentka Fox News v terénu Yonat Frilingová. „Milovala hudbu, byla zábavná a milá. Bylo jí 24 let. Poslední měsíc pracovala s naším týmem a odvedla skvělou práci. Nechť je její památka požehnáním,“ dodala.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová ještě před zprávami o úmrtích Zakrzewského a Kuvšynové sdělila, že Rusko za necelé tři týdny války proti Ukrajině zabilo již tři novináře a zranilo více než tři desítky žurnalistů. Kromě Renauda jmenovala reportéra Viktora Dudara a kameramana Jevhena Sakuna.

„Okupanti válčí s objektivním informováním o jejich válečných zločinech na Ukrajině, a tak zabíjejí a střílejí po novinářích. Jejich rukou utrpělo přinejmenším 35 novinářů. Tři byli zabiti,“ napsala v úterý dopoledne ombudsmanka na sociální síti.

Připomněla, že novinář Viktor Dudar zahynul během bojů u Mykolajiva na jihu Ukrajiny, kameraman Jevhen Sakun se stal obětí ostřelování Kyjeva raketami a americký novinář Brent Renaud byl zabit ve městě Irpiň u Kyjeva.

Ruská vojska podle ombudsmanky úmyslně ničí také infrastrukturu televizního vysílání na Ukrajině, terčem se staly televizní věže v Kyjevě či západoukrajinských městech Luck a Rivne. „Počínání okupantů jsou zaměřena na vnucování ruské propagandy a ideologie a potlačení všech ostatních zdrojů informací,“ zdůraznila Denisovová.

Upozornila také, že zabíjení novinářů a střílení po nich představují hrubé porušení haagské a ženevské konvence a pravidel války, které novinářům skýtají záruky bezpečnosti.

Reklama

Doporučované