Hlavní obsah

„Filmař s obrovským srdcem.“ Příběh amerického novináře zabitého na Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Brent Renaud (vpravo) po boku svého bratra Craiga, se kterým se podílel na řadě oceňovaných projektů.

Reklama

Uznávaný a oceněními ověnčený novinář zemřel v neděli poté, co ruské jednotky zahájily palbu na jeho vozidlo ve městě Irpiň nedaleko Kyjeva. Americký fotograf Juan Arredondo, který ho doprovázel, utrpěl zranění.

Článek

Padesátiletý filmař Brent Renaud zrovna sbíral materiál pro svou reportáž o uprchlících na kontrolním stanovišti v ukrajinské Irpini, když se jeho auto dostalo pod palbu ruských vojáků. Ti předměstí Kyjeva v posledních dnech intenzivně ostřelují.

„Přešli jsme první most v Irpini. Chystali jsme se natočit, jak z města odcházejí uprchlíci,“ popisuje situaci americký fotograf Juan Arredondo, který Renauda doprovázel a vyvázl živý, avšak zraněný. Tragický příběh odvyprávěl během vyšetření v nemocnici.

„Nasedli jsme do auta… Někdo nám nabídl, že nás sveze k dalšímu mostu, a my jsme přejeli kontrolní stanoviště a začali na nás střílet. Tak se řidič otočil a oni pořád stříleli… Byli jsme tam dva. Můj přítel se jmenuje Brent Renaud a byl postřelen a zůstal tam.“

Informaci o úmrtí novináře přinesla ukrajinská policie, později ji potvrdilo ukrajinské ministerstvo vnitra i ministerstvo zahraničí Spojených států.

„Právě jsem odjela z místa u silnice nedaleko Irpině, kde pod pokrývkou leží tělo amerického novináře Brenta Renauda,“ napsala chvíli nato na Twitteru reportérka pořadu PBS NewsHour Jane Fergusonová, která byla v době, kdy Renaud zemřel, poblíž. „Ukrajinští lékaři mu už nemohli nijak pomoci. Rozhořčený ukrajinský policista: ‚Řekněte Americe, řekněte světu, co udělali novináři.“

Prvotní zprávy hlásaly, že Renaud na místě natáčel záběry pro deník The New York Times. Ten ovšem následně tuto informaci v prohlášení na Twitteru popřel s tím, že Renaud pro médium pracoval pouze v minulosti. Nedorozumění vzniklo kvůli tomu, že Renaud u sebe podle fotografií zveřejněných ukrajinskými médii měl novinářskou průkazku s nápisem The New York Times. Ta byla ale podle listu vydaná už před mnoha lety.

Zabýval se těmi nejtěžšími příběhy

Časopis Time později potvrdil, že zemřelý novinář na místě pracoval pro něj. „Jsme zdrceni ztrátou Brenta Renauda. Jako oceňovaný filmař a novinář se Brent zabýval těmi nejtěžšími příběhy po celém světě, často po boku svého bratra Craiga Renauda,“ uvedlo vedení časopisu Time a zdůraznilo, že je nezbytné, aby novináři mohli bezpečně informovat o ruské invazi a humanitární krizi na Ukrajině. „Naše srdce jsou se všemi Brentovými blízkými.“

Bratři Renaudovi společně natáčeli filmové a televizní projekty pro světoznámá média, jako jsou The New York Times, The Times, HBO, NBC, PBS nebo Vice News. Kvůli záběrům se vydávali do konfliktních a rizikových oblastí, například do Afghánistánu, Iráku, Mexika nebo na Haiti.

Během natáčení zažili řadu nebezpečných momentů, při kterých jen těsně unikli smrti. V rozhovoru pro Filmmaker Magazine z roku 2013 uvedli, že zažili autonehody, explozi improvizovaných výbušnin nebo útoky členů egyptské armády.

Renaud byl jedním z nejuznávanějších nezávislých tvůrců své doby, uvedl podle agentury AP Christof Putzel, filmař a Renaudův blízký přítel, který s ním byl v kontaktu tři dny před jeho úmrtím. Renaud a Putzel společně získali za dokument o mexických drogových kartelech v roce 2013 ocenění Alfred I. duPont-Columbia University, které platí v novinářském odvětví za jedno z nejprestižnějších.

„Byl to prostě filmař s obrovským srdcem,“ uvedla Vivian Schillerová, která v roce 2004 dohlížela na dokumentární sérii o válce v Iráku, kterou Renaud vytvářel pro The New York Times a Discovery Channel. Podle Schillerové byl výjimečný tím, jak dokázal zachytit dopad válečného konfliktu na život člověka.

Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan označil zprávu o úmrtí novináře za „šokující a děsivou“. Spojené státy z toho vyvodí vůči Rusku „odpovídající důsledky“, slíbil.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované