Hlavní obsah

Na volný pohyb zapomeňte. Mezi zátarasy v Bagdádu jen s policejní kolonou

Foto: Profimedia.cz

Volný pohyb po Iráku zatím není možný, v Zelené zóně panují přísná bezpečnostní opatření.

Reklama

Dvacet let po americké invazi zůstává irácká metropole Bagdád místem, kde sice pomalu ubývá útoků, s bezpečnostními opatřeními se tu ale návštěvník setkává na každém kroku.

Článek

Od zvláštního zpravodaje v Iráku.

Většinu ulic tu lemují masivní betonové zátarasy, na každé větší křižovatce pak stojí vojenské vozidlo s několika muži v uniformách a automatickými puškami na rameni. V bagdádské Zelené zóně, kde sídlí ambasády a vládní budovy, je bezpečnost na prvním místě.

Přísná opatření provázejí i pohyb kolony s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským. V každém z vozů sedí policista s vysílačkou, který si neustále vyměňuje informace s kolegy o průběhu cesty. „Podívejte se doleva, právě tady zabili Kásima Sulejmáního,“ ukazuje jeden z policistů skupince novinářů místo, kde americká raketa ukončila před třemi lety život generála Íránských revolučních gard.

Přestože Irák platí na rozdíl od sousedního Íránu za amerického spojence, plakáty s portrétem právě Sulejmáního jsou tu vidět na každém kroku. I to ilustruje složitou iráckou politiku – kromě oficiálních ozbrojených složek v zemi působí i řada milicí, z nichž nejsilnější jsou právě ty šíitské se silnými vazbami na Írán. „Irák není satelitem Íránu, vliv Íránu je ale velice silný,“ míní Lipavský.

Poslední ramadán byl klidnější

Jednání šéfa české diplomacie s iráckými partnery se točila především okolo bezpečnosti jak samotného Iráku, tak i celého regionu – při své krátké návštěvě se Lipavský stihl setkat se svým protějškem i s iráckým prezidentem a premiérem.

„Od představitelů vlády i od amerického generála z NATO jsem slyšel, že se bezpečnostní situace zlepšuje, zejména výrazně poklesl počet útoků Islámského státu. Poslední ramadán proběhl s daleko menším počtem incidentů než ty v posledních letech,“ říká ministr, jenž navštívil i základnu Severoatlantické aliance.

V ní se sešel i se zde sloužícími českými vojáky, novinářům původně plánovanou návštěvu armáda bohužel nepovolila.

Foto: SZ - Milan Rokos

Plakát s Kásimem Sulejmáním v bagdádské Zelené zóně.

Klid v Bagdádu je ale stále velice křehký. Jak upozorňuje Lipavský, na západě Iráku stále fungují teroristické buňky Islámského státu, stabilitě nepřidají ani výše zmíněné milice.

To, že irácká vláda nemá bezpečnostní situaci a s ní spojenou suverenitu zcela pod kontrolou, dokazují i občasné nálety sousedního Turecka, které v posledních měsících opakovaně bombardovalo bojovníky Strany kurdských pracujících (PKK) v pohoří Kandil.„Irák je na to citlivý, jde o narušení jeho suverenity,” připomíná Lipavský, který se i na toto téma bavil se svým protějškem Fuádem Husajnem.

Fakt, že se situace v Bagdádu pomalu zlepšuje, dokazuje i návštěva z britské královské rodiny – krátce před příjezdem české delegace strávila dva dny v irácké metropoli Sophie, vévodkyně z Edinburghu.

Pro irácké hospodářství by pak měla mít klíčový význam blížící se dohoda o příjmech z ropy mezi centrální vládou a regionální vládou autonomního iráckého Kurdistánu.

Více o blízkovýchodní misi Jana Lipavského

Přečtěte si o změnách v Saúdské Arábii a příležitostech pro český byznys:

České zbraně i vojáci

Téma bezpečnosti v Iráku je úzce spojené i s českou pomocí a také s ekonomickou diplomacií: „I kvůli tatrovce sem také jedeme,“ vysvětlil jeden z českých diplomatů.

Podnikatelské delegace, která Lipavského na jeho třídenní cestě do Saúdské Arábie a Iráku doprovázela, se totiž kromě jiných společností z obranného průmyslu účastnila i firma Tatra Defence Industrial, jež vyrábí celou škálu vojenských vozidel včetně lehkých pásových vozidel BMP-1 a BMP-2.

„Irácká strana velmi vnímá, jak pomáháme s bezpečností v Iráku, máme zde i české vojáky, kteří jsou součástí mezinárodní mise NATO. České zbraně tu mají velkou historii, ať už to jsou tatrovky, nebo to, že irácké letectvo využívá naše letouny L-159, na které jsme irácké piloty vycvičili a předali jim know-how, jak se o ně starat,“ připomněl Lipavský. Konkrétní výsledky byznysového fóra, jež probíhalo ve slavném bagdádském hotelu Rašíd, nicméně nekomentoval.

Foto: SZ - Milan Rokos

Ministr zahraničí Jan Lipavský a jeho irácký protějšek Fuád Husajn.

Podle Lipavského se spolupráce obou zemí kromě výše zmíněného zbrojního průmyslu nabízí především ve zdravotnictví, zemědělství a vodohospodářství.

Navzdory postupnému zlepšování bezpečnostní situace ve městě provázel celý pobyt české delegace přísný režim, kterému se podřizují i diplomaté na ambasádě: „Samostatný pohyb po Iráku ještě není možný, služba diplomata patří k té nejtěžší, kterou v české diplomacii máme. Podobné to bylo například v Kábulu,“ ocenil jejich práci ministr.

Reklama

Doporučované