Hlavní obsah

Východ USA zasáhla sněhová bouře, vítr dosahuje místy síly hurikánu

Bez komentáře: Východ USA zasáhla sněhová bouře.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Města na americkém severovýchodě čelí rekordnímu množství napadaného sněhu. Situaci navíc komplikuje nákaza covidem-19, kvůli níž není dostatek pracovních sil. Desetitisíce domácností jsou bez proudu.

Článek

Nebezpečná kombinace hustého sněžení a silného větru během víkendu ohrožuje východní pobřeží Spojených států. Pět států vyhlásilo stav nouze několik hodin před tím, než oblast zasáhlo silné sněžení a vítr o síle hurikánu.

Odborníci varovali před „historickým“ množstvím sněhu na některých místech a poblíž pobřeží byla vydána varování před povodněmi. Téměř šest tisíc letů muselo být zrušeno. Meteorologové uvedli, že nízké teploty zůstanou problémem i v neděli na většině severovýchodu USA, uvádí BBC. Slabé až mírné sněžení pak má pokračovat až do nedělního večera.

Jen do sobotního večera napadlo v New Yorku a Massachusetts 61 cm sněhu a více než 95 000 domů v Massachusetts je kvůli bouřím bez proudu. Cape Cod v Massachusetts byl pak jedním z nejhůře postižených regionů, když v sobotu bylo bez proudu 100 procent obyvatel města Provincetown.

Místní meteorolog Matthew Cappucci řekl BBC, že problémem byl objem sněhu, kdy v jednu chvíli napadlo 8 až 10 cm sněhu za hodinu. „Žádný silničářský tým na světě by tohle nezvládl, a to znamená, že všechny silnice jsou v podstatě uzavřeny,“ uvedl Cappucci.

Na celém severovýchodě se v sobotu večer výstraha kvůli extrémnímu počasí týkala zhruba šestnácti milionů lidí, z toho sedmi milionů lidí se týkalo varování před sněhovou vánicí.

Americké Středisko pro předpověď počasí také varovalo před extrémně nízkými teplotami a záplavami na pobřeží. „Záplavy pobřežních oblastí jsou znepokojivé,“ uvedl meteorologický úřad v Bostonu. „Kombinace silných severovýchodních větrů a volného moře přinese vlny, které, pokud by se sešly s přílivem, by mohly vést k menším pobřežním záplavám,“ dodal úřad.

Místní úřady také očekávají, že bouře zesílí kvůli procesu takzvané bombogeneze, tedy situaci, kdy tlak v centru některých tlakových níží klesne během 24 hodin i o víc než 24 hektopascalů. Tyto rychle se pohybující cyklóny mohou s sebou přinést velmi nebezpečné počasí, především extrémně silný vítr. Ten bývá nejsilnější obvykle v blízkosti středu a v nárazech překračuje rychlost 150 a výjimečně i 200 kilometrů v hodině.

Národní meteorologická služba v pátek večer uvedla, že existuje „velká jistota“, že se bude jednat o „historickou zimní bouři na východě Nové Anglie“ s rozsáhlými sněhovými srážkami. Oblasti včetně východu Massachusetts a Rhode Islandu pak mohou podle úřadu čelit vánicím a kombinaci sněžení a bouřek.

Na Rhode Islandu vyhlásily úřady částečný zákaz cestování, uzavřeny byly především všechny tamní mosty: „Zůstaňte doma, v teple a v bezpečí,“ naléhal na občany guvernér Dan McKee.

Boston v pátek ve 21 hodin vyhlásil „sněhový stav nouze“, oznámila starostka města Michelle Wuová. „Očekáváme 45 až 60 centimetrů sněhu a vítr o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu. Pravděpodobně půjde o intenzivní, nebezpečnou bouři s hustým sněžením a silným větrem,“ uvedla starostka.

Vrchol sněžení má nastat v sobotu ráno místního času a zcela ustat během neděle, dodala starostka. Kombinace silného větru s přílivem znamená také riziko záplav, uvedla Wuová. Městský odbor veřejných prací má podle CNN připraveno více než 38 000 tun soli k ošetření komunikací a je schopný vyslat do ulic na 800 vozů.

Guvernér Rhode Islandu Daniel McKee řekl, že jeho stát je dobře vybaven, aby zvládl přívaly sněhu až do výše 45 centimetrů. Stát má k dispozici 150 vlastních sněžných pluhů a dalších 350 vozů má zamluvených u soukromých společností a prodejců. Státem provozovaná očkovací a testovací místa budou uzavřena, oznámil McKee.

Stejně tak guvernér státu Connecticut Ned Lamont deklaroval, že stát je připravený na víkend plný „drsné sněhové bouře“, a dodal, že k nasazení je připraveno více než 600 sněhových pluhů. „Rád bych si myslel, že jsme tak připraveni, jak jen můžeme být,“ řekl v pátek odpoledne na tiskové konferenci.

Guvernér New Jersey Phil Murphy vyhlásil stav nouze už v pátek v 17 hodin. Všechny státní úřady se uzavřely v 15 hodin. „Radíme všem, abyste byli připraveni zůstat sedět doma, jakmile se tam dnes odpoledne vrátíte,“ řekl Murphy. „Zůstaňte dnes večer doma a zítra také,“ dodal Murphy. „Ať už budete potřebovat cokoliv, vezměte si to na cestě domů ještě dnes, abyste nemuseli vycházet ven,“ řekl a požádal obyvatele, aby nahlašovali výpadky proudu a spadlé elektrické vedení.

V New Yorku by podle meteorologů stanice CNN mohlo napadnout 20 až 30 centimetrů sněhu s nárazy větru přes 80 kilometrů za hodinu. Guvernérka New Yorku Kathy Hochul vyhlásila stav nouze od 20:00 v pátek pro Long Island, New York City a Lower Hudson Valley a vyzvala obyvatele, aby se „vyhnuli zbytečnému cestování“. „Pravděpodobně to bude jedna z nejvýznamnějších bouří, jaké jsme za posledních několik let viděli,“ řekl starosta okresu Suffolk Steve Bellone.

Oba státy se kvůli počasí potýkají s velkým počtem dopravních nehod, podle úřadů v New Yorku museli policisté vyjet nejméně k padesáti nehodám způsobeným aktuálním počasím. „Pokud všichni zůstanou mimo silnice a nechají naše pracovníky dělat svou práci, myslím, že do zítřejšího poledne to budeme mít pod kontrolou, a myslím, že silnice budou mnohem bezpečnější,“ řekl starosta okresu Nassau County v New Yorku Bruce Blakeman.

Přípravy na bouři výrazně komplikuje covid-19, konkrétně vysoce přenosná varianta omikron, informuje deník The New York Times. Pokud krizová situace potrvá déle než třicet hodin, jak se očekává, pracovníci, kteří si mohou dovolit jen krátké a občasné přestávky, budou vyčerpaní, upozorňují zástupci technických služeb.

„Nemáme druhou nebo třetí směnu. Nejsme jako policie nebo hasiči,“ řekl deníku ředitel technických služeb v Plymouthu v Massachusetts Jonathan Beder. Komplikovaná je podle Bedera i doprava pracovníků, kdy se úřady snaží, aby jich kvůli riziku nákazy nejelo příliš v jednom voze.

Zásadní komplikace pak hlásí stát Connecticut, kde kvůli nákaze covidem-19 není o tomto víkendu k dispozici přibližně třicet procent pracovníků a bude potřeba stavy doplnit ze soukromé sféry. Zda bude stav zaměstnanců dostatečný, bude záviset na síle bouře, uvedly místní úřady.

Reklama

Související témata:

Doporučované