Hlavní obsah

Nacionalistku Le Penovou naštval vlastní poslanec. Slavnostně otevřel mešitu

Foto: Profimedia.cz

Poslanec lepenovců Joris Hébrard byl zvolen v départementu Vaucluse.

Reklama

Program a volební kampaně lepenovců bývají založené na odporu vůči migraci, velkým tématem je pro francouzské nacionalisty šíření islámu v zemi. Muslimové jsou ale také voličskou skupinou, kterou nelze přehlížet.

Článek

Francouzský poslanec nacionalistického Národního sdružení Joris Hébrard 17. března slavnostně otevřel mešitu ve městě Pontet na jihu země, kde dříve působil jako starosta. Poslanec z départementu Vaucluse se s účastí na akci, kterou by mu vedení strany určitě neschválilo, sám nepochlubil. Fotografie z inaugurace se ale objevily na facebookových stránkách francouzsko-turecké kulturní asociace v Avignonu.

Snímků si okamžitě všimli členové další krajně pravicové strany Znovudobytí (Reconquête) Erika Zemmoura, jenž usiluje o přízeň podobně smýšlejících voličů jako Národní sdružení. Poté, co je sdíleli na sociálních sítích, vyšel o Hébrardovi i článek v týdeníku Le Point.

Novináři se pak na celou věc zeptali Marine Le Penové, bývalé šéfky a nejznámější tváře partaje, kterou nyní vede mladý europoslanec Jordan Bardella. Její odpověď byla ledově chladná: „Vůbec jsem o tom nevěděla. Je to osobní iniciativa poslance, s níž nesouhlasím. Jednoznačně,“ zdůraznila.

Na následující dotaz, zda bude poslanec čelit v rámci strany nějakým sankcím, už tak příkrá nebyla: „Uvidíme, probereme to. Je to jako na finančním úřadě: máte právo na chybu, ale jen jednou.“

Kromě obecného odporu k migraci jsou lepenovci známí i svojí kritikou zahraničního financování náboženských staveb v zemi. A právě mešita v Pontetu je takovým příkladem –⁠ vedle představitelů radnice a místní turecké komunity se inaugurace zúčastnila i delegace francouzské pobočky Diyanetu, mocného tureckého náboženského úřadu. Ten má v zemi ovládané islamisty Recepa Tayyipa Erdogana mnohem větší rozpočet než například AFAD, Úřad pro řešení následků katastrof.

Lepenovci a Kreml

Vůdce francouzského krajně pravicového Národního sdružení ve středu prohlásil, že ve věci Ukrajiny souhlasí s prezidentem Emmanuelem Macronem. Lepenovci předtím dlouhá léta těžili z ruských peněz.

Poslance požádalo o komentář Radio Inter. Hébrard mu sdělil, že ve svém kroku nevidí „žádný ideologický problém“. Turecká komunita ve městě je podle něj „velmi zavedená a přítomná“, což prý Národní sdružení „dobře ví“.

Strana založená antisemitou Jeanem-Mariem Le Penem v tomto případě narazila na lokální „reálpolitiku“ –⁠ něco jiného říkají poslanci v parlamentu, jinak se ale musí chovat na úrovni radnic.

Muslimů žije ve Francii podle různých odhadů zhruba pět milionů, tak velkou komunitu ignorovat zkrátka nelze.

Hébrard také upozornil na fakt, že pozemek k prodeji městské půdy pro stavbu mešity odsouhlasil už bývalý starosta z UMP (dnešní konzervativní Republikáni, pozn. red.), který dal také Turkům stavební povolení.

Poslanec už na sebe letos upoutal pozornost jednou, kdy se počátkem roku musel zbavit jedné své asistentky. Deník Libération on ní totiž informoval jako o stoupenkyni teorie o nadřazenosti bílé rasy. Na instagramu zveřejnila fotografii, na níž pózuje s vlajkou s fašistickými symboly.

Reklama

Doporučované