Hlavní obsah

Nad Německem přeletí vesmírný šrot. Úřad pro civilní obranu vydal varování

Foto: Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen, Matthias Rose, Seznam Zprávy

Pohádkový zámek Moritzburg. Podle německého bulváru může být v ohrožení.

Reklama

Podle Spolkového úřadu pro civilní obranu existuje jistá pravděpodobnost, že v dnešních odpoledních hodinách dopadnou na Německo trosky plošiny s bateriovými bloky, která se odpojila z Mezinárodní vesmírné stanice.

Článek

Spolkový úřad pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách vydal oficiální varování před opětovným vstupem velkého vesmírného objektu do zemské atmosféry. Jde o plošinu s bateriovými bloky, která se před téměř třemi lety odpojila z Mezinárodní vesmírné stanice. Objekt má objem 12 metrů krychlových a hmotnost přibližně 2600 kilogramů.

Odborníci předpokládají, že šrot z vesmíru se roztříští, což lze na Zemi poznat podle světelných jevů nebo sonického třesku. Úřad ovšem ve varování píše, že „první analýzy německého Střediska pro informování o situaci ve vesmíru ukázaly, že části bateriových bloků mohou přežít návrat do atmosféry a dosáhnout povrchu Země“. Před návratem do atmosféry objekt několikrát přeletí nad územím Spolkové republiky Německo a jen těsně se vyhne České republice, konkrétně Frýdlantskému výběžku.

Foto: Seznam Zprávy

Dráhy přeletu se křižují v Sasku.

Úřad zároveň uklidňuje, že riziko pro Německo je v současné době považováno za statisticky nepravděpodobné. Některá média se však varování chytila. Bulvární deník Bild poukazuje, že dvě trajektorie se setkávají nad Saskem a nejvíce ohrožený je podle něj zámek Moritzburg – úlomky nad ním přeletí nejdříve v 16:53 a následně i v 18:24.

„Moritzburg je jednou z potenciálně ohrožených oblastí!“ píše deník v titulku hlavního článku na své stránce a upozorňuje, že obec je známá především díky romantickému pohádkovému zámku. Ten je dobře znám německým i českým televizním divákům a milovníkům pohádek. Právě tam se na začátku 70. let minulého století natáčela vánoční klasika Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem v hlavních rolích.

Přestože úřad upozorňuje, že pravděpodobnost dopadu je malá, zároveň hlásí připravenost: „Pokud se objeví náznaky, že návrat do atmosféry zasáhne území Spolkové republiky Německo, budou k reakci na případné ohrožení využity stávající mechanismy krizové reakce a informační kanály.“

Reklama

Doporučované