Hlavní obsah

Naděždin do prezidentských voleb nepůjde, potvrdil ruský nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter Borise Naděždina

Boris Naděždin nasbíral pro svoji prezidentskou kandidaturu více než sto tisíc podpisů. Nadarmo.

Reklama

Ruská ústřední volební komise Borise Naděždina do březnových prezidentských voleb odmítla zaregistrovat 8. února 2023. Naděždin se následně několikrát neúspěšně odvolal. Zákaz kandidatury nyní potvrdil i ruský nejvyšší soud.

Článek

Ruský nejvyšší soud potvrdil protiválečnému oponentovi Vladimira Putina Borisi Naděždinovi zákaz kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách. Zprávu přinesla v pondělí agentura Reuters. Naděždin obratem ohlásil, že obrátí na ústavní soud.

Naděždinovi byla účast ve volbách zakázána, když ústřední volební komise poukázala na údajné nesrovnalosti v seznamu podpisů na jeho podporu. Na seznamu se prý nacházela i jména mrtvých lidí. Naděždin se proti rozhodnutí snažil několikrát odvolat, soud však jeho odvolání vždy zamítl. Putinův vyzyvatel neuspěl ani tentokrát. „Budu bojovat až do konce,“ uvedl Naděždin na platformě Telegram. Jak dodal, chce podat stížnost k prezidiu nejvyššího soudu a obrátit se na ústavní soud.

Scénář, že soud bude Naděždinovu kandidaturu blokovat, byl podle mnohých kritiků Kremlu předvídatelný. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to potvrdil i nezávislý ruský novinář Leonid Ragozin, který byl před časem hostem podcastu Seznam Zpráv 5:59.

„Tyto volby samozřejmě nejsou opravdovými volbami, jak je známe z demokratických zemí. Je to důležitá událost, ale spíš než o volby jde o referendum. A jeho předmětem není ani tak sám Vladimir Putin, ale válka, kterou Rusko vede na Ukrajině. Kreml v tom hlasování chce dosáhnout co nejširší veřejné podpory svých akcí na Ukrajině,“ sdělil v rozhovoru.

Poukázal tak na to, že pokud by Boris Naděždin prošel do další fáze kampaně, mohl by jako registrovaný kandidát svolávat předvolební mítinky, na kterých by hlasitě prosazoval své hlavní téma, tedy ukončení války proti Ukrajině. A to by třeba v Moskvě, která je silně protiválečně naladěná, mohlo znamenat mnohatisícová shromáždění. A to Kreml nechtěl dopustit.

Reklama

Doporučované