Hlavní obsah

Násilí na Haiti pokračuje. Gangy v hlavním městě zapalovaly domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Gangy ničí hlavní město Haiti. Ilustrační fotografie.

Reklama

V ulicích haitského hlavního města Port-au-Prince zazněly hlasité výbuchy a zvuky střelby. Vůdce gangu podle nahrávek šířených na sociálních sítích přikazoval pálit místní domy.

Článek

Ozbrojené gangy v neděli zahájily další útoky v Port-au-Prince, hlavním městě Haiti. Děje se tak v době, kdy probíhají přípravy na ustavení přechodné rady, která má po březnové rezignaci prezidenta převzít moc. Jejím cílem je nastolit novou vládu.

Oblast Lower Delmas se mění v „bojiště mezi policií a ozbrojenými gangy“, uvedlo Radio Tele Galaxie na sociální síti X. Podle něj byly hlasité výbuchy slyšet až k radnici v této čtvrti, stejně jako střelba z automatických zbraní poblíž Národního paláce.

Na sociálních sítích se zároveň objevily i dvě hlasové nahrávky, na kterých má být podle uživatelů slyšet vůdce gangu Jimmy „Barbecue“ Chérizier, informuje agentura Reuters. Hlas v nahrávce nařizuje svým vojákům vypálit domy v Lower Delmas, chudé části hlavního města, kde Chérizier vyrůstal.

„Pokračujte ve vypalování domů. Ať všichni odejdou,“ zaznívá na první zvukové nahrávce. V dalším říká: „Není třeba vědět, který dům. Spalte každý dům, který najdete. Podpalte je.“ Agentura Reuters upozorňuje, že se jí nepodařilo záznamy ověřit, ale jedna z obyvatelek oblasti potvrdila, že viděla hořící domy.

Podle Rádia RFM gangy v noci vykradly také zdravotnické zařízení haitské státní univerzity.

Skupiny na ochranu práv odhadují, že přibližně 90 % hlavního města je nyní pod kontrolou gangů.

Reklama

Související témata:

Doporučované