Hlavní obsah

NATO nerozmístí jaderné zbraně v dalších zemích, řekl šéf Aliance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: GAS-photo, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Generální tajemník NATO reagoval na prohlášení polského prezidenta Dudy, který by rozmístění atomových zbraní ve své zemi umožnil.

Článek

Severoatlantická aliance neplánuje rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích, řekl dnes při návštěvě Varšavy šéf NATO Jens Stoltenberg. V pondělním rozhovoru pro deník Fakt polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že Polsko by bylo ochotné na svém území zbraně umístit.

„Pokud by se naši spojenci rozhodli, že v rámci programu sdílení jaderných zbraní je rozmístí i na našem území, aby se posílila bezpečnost východního křídla NATO, jsme k tomu připraveni,“ řekl Duda v rozhovoru.

Premiér Donald Tusk v reakci poznamenal, že by rád znal všechny okolnosti, které hlavu státu přiměly učinit takové prohlášení. Polsko patří k zemím, které nejvíce podporují Ukrajinu v jejím odporu proti ruské invazi. Sousedí s ruskou Kaliningradskou oblastí a Běloruskem, které je spojencem Moskvy.

Sdílení jaderných zbraní je součástí politiky jaderného odstrašení NATO, jež umožňuje členským zemím, které tyto zbraně ve svém arzenálu nemají, podílet se na plánování jejich použití ze strany Severoatlantické aliance. Zbraně jsou pod kontrolou USA, kromě nich je vlastní také Británie a Francie. Rozmístěny jsou v současné době na území Belgie, Německa, Nizozemska, Itálie a Turecka.

Agentura DPA připomíná, že vláda Spojených států zatím nevyslala žádný signál, že by uvažovala o rozmístění jaderných zbraní ve východní Evropě. Takový krok by si Rusko zřejmě vyložilo jako přímou hrozbu.

Reklama

Doporučované