Hlavní obsah

Natočili pomočeného prezidenta, skončili za mřížemi

Foto: Profimedia.cz

Jihosúdánský prezident Salva Kiir (uprostřed) na snímku z prosince 2022.

Reklama

V Jižním Súdánu zatkli šest novinářů. Důvodem je to, že šířili záběry, ze kterých je patrné, že se prezident v přímém přenosu pomočil.

Článek

Už loni v prosinci se na sociálních sítích objevilo video jihosúdanské hlavy státu Salvy Kiira, na kterém prezident otevíral novou silnici. Když ho při státní hymně zabírala kamera, začala se pod prezidentem s hůlkou, kloboukem a rouškou k jeho zjevnému překvapení objevovat loužička.

Všiml si toho prezidentův doprovod a nakonec i kameraman, který záběr namířil místo prezidenta na ochranku a vojáky.

Faux pas jedenasedmdesátiletého prezidenta vyvolalo v Africe posměch i spekulace o jeho zdravotním stavu – a také debatu o etice. Salva Kiir je u moci od osamostatnění Jižního Súdánu v roce 2011, kde se od té doby ještě nekonaly žádné volby.

Už v prosinci nezávislý zpravodajský web Sudans Post citoval anonymního zaměstnance státní televize SSBC, který řekl, že po novináři, který incident natočil, pátrala policie. Deník The Guardian v prosinci napsal, že se událost vysílala v televizi živě. SSBC však tvrdí, že se záběry nikdy neodvysílaly.

Tento týden nevládní organizace Výbor na ochranu novinářů (CPJ) se sídlem v New Yorku uvedla, že jihosúdánské bezpečnostní složky zatkly v souvislosti s incidentem šest novinářů SSBC. Mezi zadrženými jsou mimo jiné kameramani.

Podle předsedy jihosúdánského novinářského svazu Patricka Oyeta jsou novináři podezřelí z toho, že vědí, jak k vynesení záběrů prezidenta došlo.

Lidskoprávní organizace dlouhodobě poukazují na komplikace novinářské práce v zemi a na vyhrožování novinářům.

„Zatčení odpovídají vzoru chování bezpečnostních sil, které se uchylují ke svévolnému zadržování, kdykoli úředníci považují zpravodajství za nepříznivé,“ cituje BBC zástupce CPJ pro subsaharskou Afriku Muthokiho Mumoa. Ten vyzval k propuštění zadržených.

Jižní Súdán má přes 11 milionů obyvatel. Dva roky po vyhlášení nezávislosti v roce 2011 v zemi vypukla občanská válka, která si do roku 2018 vyžádala podle amerického ministerstva zahraničí na 400 tisíc obětí.

Násilí zemí zmítá i po podepsání mírové dohody. Situaci v zemi zhoršily také opakované záplavy, které zničily domy a zemědělskou půdu a vyhnaly desetitisíce lidí z jejich domovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované