Hlavní obsah

Rekordům navzdory. Dánsko zrušilo covidová opatření

Foto: Profimedia.cz

Od úterý už roušky nejsou potřeba ani v dánské hromadné dopravě.

Reklama

V Dánsku přestala platit prakticky všechna covidová opatření. O návrat k normálu se země pokouší už podruhé a ani tentokrát nechce premiérka mluvit o definitivním konci omezení. Počet nových nákaz je totiž v Dánsku rekordní.

Článek

Dánsko chtělo nechat pandemii „za sebou“ již před necelým půlrokem. Poprvé se pokusilo zrušit protipandemická opatření v září minulého roku, s listopadem ale bylo potřeba některá omezení zavést znovu. Těsně před Vánocemi pak dokonce zavřela muzea, kina nebo divadla.

Jako jedna z prvních zemí Evropské unie se však Dánsko vrhá do druhého pokusu a od úterý ruší víceméně všechna platná omezení. Lidé tak mohou odložit roušky, respirátory i covid pasy a otevírací doby barů či restaurací se vrací do režie jejich vlastníků. Sbohem Dánové dávají také limitům na počet lidí účastnících se shromáždění ve vnitřních prostorách.

V platnosti ovšem zůstávají opatření týkající se hranic země. Jak informuje i české Ministerstvo zahraničí, cestující z celého světa, kteří mají k dispozici platný certifikát o očkování jednou z 9 uznávaných vakcín, nemusejí při vstupu do Dánska předkládat další dokumenty. Stejně tomu je i v případě osob, které prodělaly nákazu covidem-19 v posledních 5 měsících.

Cestující z EU/Schengenu, kteří nejsou ani očkovaní, ani dříve neprodělali nákazu, pak mohou do země přicestovat buď s negativním testem nebo bez něj. V případě druhého scénáře si však test musí bez prodlení opatřit na území Dánska nejpozději do 24 hodin po vstupu do země. Akceptované jsou jak antigenní testy, tak testy PCR. Mezi výjimky, které negativní test předkládat nemusí, patří například děti do 15 let.

  • Dánsko nově akceptuje nad rámec vakcín schválených Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) také vakcíny Covishield, Covaxin, Sinovac a Sinopharm, které jsou schválené Světovou zdravotnickou organizací (WHO).
  • EMA dosud pro použití v EU doporučila vakcíny Comirnaty, Spikevax, Vaxzevria, Janssen a Nuvaxovid.

Dánská strategie se dva roky po vypuknutí pandemie těší u tamního obyvatelstva podpoře. Podle výsledků průzkumu, který v pondělí zveřejnil deník Politiken, dokonce 64 % dotázaných Dánů věří vládní politice týkající se covidu-19. Nyní ale bude záviset zejména na odpovědnosti každého jedince.

„Netroufám si říct, že je to definitivní sbohem omezením,“ upozornila nicméně ve vysílání dánského rozhlasu tamní premiérka Mette Frederiksenová. Sdělila také, že stále není jisté, jak bude situace vypadat na podzim, či jestli nepřijde nová varianta viru.

Úřady také vyzývají Dány, aby se pravidelně testovali a v případě nutnosti rychle reagovali. Zakrytá ústa a nos pak stále doporučují při návštěvách nemocnic.

Navzdory rekordům

Celkem Dánsko s přibližně 5,8 miliony obyvatel eviduje více než 1,7 milionu potvrzených případů a 3755 úmrtí s covidem-19. Stejně jako jiné evropské země navíc čelí nejnovější koronavirové vlně, která pro zemi znamená i rekordní denní přírůstky. Ke konci ledna Dánsko zaregistrovalo dosud nejvyšší denní bilanci v podobě více než 53 tisíců nakažených.

Nynější konec opatření by tak někdo mohl považovat za nerozumný, dánské vedení však věří vysoké proočkovanosti obyvatelstva. Právě pro očkované jedince koronavirová varianta omikron, která se v posledních týdnech dostala do hledáčku odborníků, totiž nepředstavuje tak vážné riziko.

„Počet případů je extrémně vysoký, stoupá počet hospitalizací a pomalu roste také počet úmrtí. Lidí na jednotkách intenzivní péče ale ubývá,“ informoval o dánské situaci na Twitteru Michael Bang Petersen, profesor z Aarhuské univerzity. Ten je jedním z vládních poradců ohledně pandemie.

Solidarita a důvěra

Právě přetíženost nemocnic je podle Petersena pro Dány klíčovou starostí a spíše než vlastní zdraví je trápí možné lockdowny. Za absencí obav o zdraví má stát již zmiňovaná vysoká proočkovanost a s ní spojená důvěra ve vakcíny. Z celé dánské populace je očkováno už 81 % lidí a 61 % tamních obyvatel již dostalo posilující dávku. Vakcinaci mohou podstoupit i děti starší 5 let.

Zatímco tak v zemi dominuje varianta omikron, respektive její subvarianta BA.2 a počet případů je vysoký, tlak na nemocnice je nižší než v předchozích vlnách. Profesor v twitterovém vlákně navíc upozorňuje na důvěru ve vládu a solidaritu, která v dánské společnosti panuje. Právě tyto faktory podle něj umožňují návrat k běžnému životu před pandemií.

„Znamená to, že je konec? Ne. Ale protože uzávěry plodí nedůvěru, je rozumné zavedená opatření zmírnit, pokud je to možné. Pokud to neskončí – pokud budou lockdowny opět zaváděny – společnosti budou potřebovat tolik důvěry a solidarity, kolik jen dokážou získat,“ uzavřel Petersen.

Dánská vláda nicméně varovala, že v příštích týdnech země stále může zaznamenat nárůst infekcí. V budoucnu také podle ní může být nutné podstoupit očkování i čtvrtou dávkou vakcíny.

Kromě Dánska vzhledem k nižšímu počtu hospitalizací oznámilo plány na zrušení nebo výraznou redukci omezení i několik dalších evropských zemí, včetně Irska a Spojeného království. Předpokládá se, že v úterý večer na tiskové konferenci ukončení pandemických opatření oznámí i norská vláda.

Reklama

Doporučované