Hlavní obsah

Nejméně 22 migrantů zemřelo po potopení člunu na cestě z Turecka do Řecka

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nejméně 22 lidí včetně sedmi dětí zemřelo u severozápadního pobřeží Turecka. Jejich loď se potopila. Dva lidi zachránila pobřežní stráž a dvěma se podařilo zachránit samotným.

Článek

Nejméně 22 lidí včetně sedmi dětí v pátek zemřelo u severozápadního pobřeží Turecka poté, co se potopil gumový člun s migranty, informovala agentura Reuters s odvoláním na turecké úřady. Podle nich toto neštěstí v Egejském moři přežili nejméně čtyři lidé.

Podle tiskové zprávy guvernéra provincie Çanakkale se plavidlo s „nelegálními přistěhovalci“ převrhlo u ostrova Gökçeada, který leží asi 30 kilometrů od řeckého ostrova Limnos. Dva lidi zachránila pobřežní stráž a dvěma se podařilo zachránit samotným, uvedl guvernér. Do záchranné operace se podle Reuters zapojil letoun, dvě helikoptéry a 18 lodí pobřežní stráže.

Není jasné, kolik osob bylo na člunu. Turecké úřady neuvedly ani jejich národnost. Podle nich se plavidlo potopilo v noci.

Z Turecka se stále mnoho migrantů pokouší dostat do Evropské unie na člunech plujících k řeckým ostrovům. Letos jich takto podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Řecka dorazilo asi 8130, dalších sedm stovek se letos z Turecka do Řecka dostalo pozemní cestou.

Evropa a migrace

I v souvislosti s válkou v Izraeli a propalestinskými demonstracemi a nepokoji si začali i další evropské země a politici otevřeně přiznávat, že spolu s uprchlíky z muslimských zemí přichází do Evropy antisemitismus, který se těžko vykořeňuje. Radikální změnu přístupu nedávno ohlásily například i severoevropské státy, jako Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko a Island, které se nedávno domluvily na užší spolupráci při vyhošťování nelegálních imigrantů. Nejen o tom hovořil bývalý diplomat Pavel Telička.

Za loňský rok přes moře do Řecka z Turecka připlulo podle UNHCR asi 41 560 běženců, dalších 7160 přešlo pozemní hranici. Osm stovek migrantů mířících do Řecka z Turecka zahynulo.

Frontex, agentura EU pro ochranu vnějších hranic, za první dva měsíce letošního roku evidoval 9150 nelegálních vstupů do EU po takzvané východní středomořské cestě – označení zahrnuje cestu z Turecka do Řecka po moři i po souši a několik pozemních cest přes Bulharsko a Severní Kypr. Přeplouvání Středozemního moře je podle Frontexu pro migranty jedním z nejnebezpečnějších způsobů, jak se do EU dostat.

V Turecku žijí téměř čtyři miliony uprchlíků, drtivou většinu z nich tvoří Syřané, napsala v pátek AFP. Východní středomořskou cestou se do EU v prvních dvou měsících letošního roku nejčastěji pokusili dostat Afghánci, Syřané a Egypťané, uvádí Frontex.

Reklama

Související témata:

Doporučované