Hlavní obsah

Největší rostlina na světě. U Austrálie roste „tráva“ velká jako Brno

Foto: Twitter.com/yRaze

Rostlina vytvořila obrovské husté podmořské louky, které se v některých oblastech táhnou, kam až oko dohlédne.

Reklama

Plochu asi 200 kilometrů čtverečních pokryla největší známá rostlina na světě. Vědci ji objevili u pobřeží Austrálie a velikost není jedinou její pozoruhodnou vlastností. Odborníky zaujalo i její stáří a genetický původ.

Článek

U australského pobřeží objevili rostlinu, kterou vědci nyní považují za největší známou na Zemi. Jde o „podmořskou trávu“. Pomocí genetických testů zjistili, že velká část podmořského porostu u pobřeží západní Austrálie ve skutečnosti sestává z jedné rostliny, napsal web BBC.

Vědci se domnívají, že se rostlina rozšířila z jediného semene, do současné velikosti podle nich dorostla v průběhu posledních 4500 let. To z ní také dělá jednu z nejstarších dosud živých a lidstvu známých rostlin, napsal web Science.

Podle vědců z University of Western Australia mořská tráva pokrývá plochu asi 200 kilometrů čtverečních (což je o něco méně než celé Brno) ve Žraločí zátoce, která leží asi 800 kilometrů severně od Perthu. Stébla rostliny jsou na některých místech dlouhá pouhých 10 centimetrů, jinde však dosahují délky až jednoho metru.

Tým vědců nasbíral po celé zátoce mnoho vzorků rostliny, která se podél některých částí australského pobřeží vyskytuje zcela běžně. Cílem projektu bylo zjistit, z kolika individuálních rostlin se tamní flora skládá.

„Odpověď nás ohromila – byla jen jedna! Je to tak, jen jedna rostlina se v Žraločí zátoce rozšířila na více než 180 kilometrů, což z ní činí největší známou rostlinu na Zemi,“ uvedla Jane Edgeloeová, hlavní autorka výzkumu, který byl publikován v odborném časopise Proceedings of the Royal Society B.

Původně vědci chtěli vybrat exempláře, které by použili v rámci revitalizačních projektů. Místo toho však zjistili, že vzorky, které odebrali ze 116 různých míst po celé Žraločí zátoce, pochází z jedné a té samé rostliny.

Rostlina je podle BBC pozoruhodná také svou odolností. Roste po celém zálivu, přestože podmínky jsou tam na různých místech značně proměnlivé. „Zdá se, že je opravdu odolná, protože žije v široké škále teplot a slanosti i v extrémně odlišném světle, což by pro většinu rostlin bylo velmi stresující,“ řekla spoluautorka výzkumu Elizabeth Sinclairová.

Druh podmořské trávy, který se vyvinul z posidonia australis, roste rychlostí až 35 centimetrů ročně. Vědci takto odhadli, že muselo trvat zhruba 4500 let, než se rostlina rozrostla do současné velikosti. „Zní to jako sci-fi. Dva blízce příbuzné druhy se zkříží a vytvoří superorganismus, jehož expanze se zdá být nezastavitelná. Přesně to se stalo ve Žraločí zátoce,“ napsal web Science.

Před dvěma lety vědci objevili klon posidonia australis, který má 40 chromozomů místo obvyklých 20. „Místo toho, aby získal polovinu genů od ‚mámy‘ a polovinu od ‚táty‘, ponechal si všechny,“ vysvětlila Sinclairová.

Vědci se domnívají, že polovina chromozomů může pocházet právě z posidonia australis, druhá polovina ale pochází z dosud neznámého druhu. Podle webu Science se zdá, že ona druhá polovina poskytla rostlině velkou výhodu při přežití, tento hybrid totiž převládl v devíti z deseti zkoumaných „podmořských luk“.

Žraločí zátoka se nachází na severním okraji oblasti, kde tato mořská tráva dokáže přežít. Podmínky jí tam ztěžuje i globální oteplování, poznamenal web Science. Autoři předpokládají, že dodatečné geny tohoto klonu mu možná umožňují přizpůsobit se těmto náročným podmínkám.

Kathryn McMahonová z Edith Cowan University, která se na výzkumu nepodílela, pro web The Guardian uvedla, že díky použité metodě si je jistá, že vědci skutečně identifikovali jeden jediný exemplář rostliny. Podmořské trávy mohou podle genetických studií žít 2000 až 100 000 let, takže odhad, že exemplář ze Žraločí zátoky je starý 4500 let, do tohoto rozmezí podle McMahonové zapadá.

„Jejich všestranný růstový model přispívá k tomu, že mohou žít tak dlouho,“ řekla. „Mohou růst směrem k místům bohatým na živiny nebo do mezer, kde si najdou místo k růstu. Díky všem těmto vlastnostem mohou přežívat dlouhou dobu, pokud jsou na tom správném místě.“

Reklama

Související témata:

Doporučované