Hlavní obsah

Největší skandál 21. století, říká o korupci s vízy předseda polského Senátu

Foto: M-SUR, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Polskem otřásá korupční skandál, který podle předsedy Senátu ohrožuje mezinárodní pověst země. Údajně přes čtvrt milionu migrantů dostalo vízum za úplatek. Vláda, která migraci kritizuje, je tak v těžké situaci.

Článek

„Jedná se o největší skandál, kterému jsme v dvacátém prvním století čelili,“ řekl o takzvaném vízovém skandálu, který otřásá polskou politickou scénou, předseda Senátu Tomasz Grodzki. Ten ve svém pátečním projevu vyzval vládu, aby odhalila, co o korupčním schématu věděla. Ta zatím o prodávání schengenských víz migrantům z Afriky a Asie zveřejnila jen velmi málo podrobností, píše server TVN24.

O co ve zkratce jde?

  • Ve velké zkratce jde o odhalení případů nesrovnalostí při vydávání víz opravňujících ke vjezdu do Polska. Prokuratura tvrdí, že jde o několik set případů, některá média a opoziční politici tvrdí, že šlo o stovky tisíc a možná miliony víz.
  • Cizinci v Asii a Africe museli využívat k žádostem prostředníky, kteří po nich žádali vysoké sumy peněz. Kdo nezaplatil, nedostal se na osobní schůzku na polském diplomatickém zastoupení, tím pádem vízum nedostal.
  • Další rovinou, o které ve velkém informují polská média, je podezřelé jednání politika PiS a zřejmě i jeho spolupracovníků. Náměstek na ministerstvu zahraničí měl tlačit na konzuláty, aby podle jeho jmenných seznamů vydaly desítkám až stovkám lidí schengenská víza. Nejméně jedna skupina se pak podle mediálních informací dostala přes Evropu do Mexika a měla namířeno do USA.
  • Celá věc je komplikovaná a soukromá média o ní informují hlavně na základě nejmenovaných zdrojů. Objevují se však i upozornění na zmatené informace, nafouknutou aféru a chybnou terminologii a interpretaci. Opozice vládu kritizuje, kabinet ovšem zatím mlčí.

Dosud bylo obviněno sedm lidí, nikdo z nich není veřejným činitelem. Kauza si ale vyžádala i hlavu náměstka ministra zahraničních věcí Piotra Wawrzyka z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Paradoxně právě jeho strana si vzala za své proti migraci bojovat a otázku přistěhovalectví chtěla použít jako mobilizační prvek pro nadcházející říjnové volby.

Jeho odvolání přišlo ve stejný den, kdy polský protikorupční úřad (CBA) provedl na ministerstvu zahraničí prohlídku. Propuštěn byl rovněž ředitel jeho právní služby. Ministerstvo v souvislosti se skandálem čeká rozsáhlý audit a uvedlo, že vypoví všechny smlouvy s externími společnostmi, které od roku 2011 zpracovávají žádosti o víza, uvádí naTemat.

Není přesně známo, kolik osob se takto dostalo do Evropy nelegálně. Vládní politici tvrdí, že se jedná o nanejvýše pár stovek lidí. Opozice ale uvádí, že takto bylo vydáno až 250 000 víz pro osoby z Asie a Afriky.

„Každý, kdo se chce dostat z Afriky do Polska, jde na naše velvyslanectví, koupí si ve speciálním stánku vízum s razítkem, vyplní své údaje a jede! Migrační politika PiS,“ napsal na X, dříve Twitter, Donald Tusk, předseda opoziční strany Občanská platforma.

Premiér Mateusz Morawiecki se do Tuska pustil s tím, že vízový skandál nemá takový rozsah a snaží se jen pošpinit vládu. Stejně jako Tusk to ale vidí i šéf Senátu.

„Tato kauza ničí pověst naší země jako odpovědného člena demokratického společenství svobodného světa a ohrožuje naši bezpečnost,“ řekl v pátek. „Korupce na nejvyšších úrovních státní správy přináší přímé ohrožení nás všech.

Protikorupční úřad uvedl, že se o záležitosti poprvé dozvěděl v červenci 2022 a od té doby se ji snaží ověřit.

Reklama

Doporučované